Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

ΚΡΑΣΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Κιμά
3 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί χωρίς την κόρα
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
100ml. Κόκκινο κρασί
Θυμάρι
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κιλά πατάτες κομμένες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το στύβουμε αλλά όχι πολύ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε πολύ καλά. 
  • Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 20 βαθμούς
  • Σ ένα ταψί βάζουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε καθαρίσει και κόψει, τις αλατοπιπερώνουμε. Πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε πάνω στις πατάτες. Στο χυμό λεμονιού διαλύουμε τη μουστάρδα και το μέλι βάζουμε και ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο ανακατεύουμε πολύ καλά και περιχύνουμε το φαγητό.
  • Ψήνουμε για μία ώρα μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες, στη μέση περίπου του χρόνου γυρίζουμε τα μπιφτέκια για να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
200γρ Ταραμά
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
6 Φέτες μπαγιάτικο ψωμί
2 Φλιτζάνια ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί το στύβουμε, αφαιρούμε τη κόρα το στύβουμε καλά και το θρυμματίζουμε μέσα σ ένα μπολ μαζί με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το ταραμά και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ.
  • Ρίχνουμε λίγο λίγο το λάδι, χτυπώντας διαρκώς μέχρι να δέσει η ταραμοσαλάτα.

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
750γρ. Γαρίδες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
500γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
500γρ. Μακαρόνια
Αλάτι
Πιπέρι
Βασιλικό
Ελαιόλαδο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις καθαρίζουμε από το κεφάλι και το κέλυφος.
  • Βάζουμε τα κεφάλια και τα κελύφη να βράσουν για 10 λεπτά  σε αλατισμένο νερό.
  • Τα σουρώνουμε και κρατάμε τα ζωμό για να βράσουμε τα μακαρόνια.
  • Σ ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες, να σοταριστούν. Τις βγάζουμε σ ένα πιάτο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και ρίχνουμε τον πελτέ ντομάτας. Τον ανακατεύουμε να σοταριστεί προσθέτουμε τα ντοματίνια και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με το βασιλικό και χαμηλώνουμε τη φωτιά, να σιγοβράσει η σάλτσα.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια στο ζωμό από τις γαρίδες. Όταν είναι έτοιμα τα παίρνουμε με τσιμπίδα και τα ρίχνουμε το τηγάνι με τη σάλτσα. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΖΑΜΠΟΝΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
500γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
200γρ. Ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
1 Λίτρα γάλα
5 Αβγά
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε 5 φύλλα τα οποία λαδώνουμε ένα ένα. 
  • Κρατάμε 4 φύλλα στην άκρη και τα υπόλοιπα τα ψιλοκόβουμε με ένα ψαλίδι μέσα σε ένα μπολ στο οποίο έχουμε ρίξει το τριμμένο τυρί και το ζαμπόν. Πασπαλίζουμε με πιπέρι ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε στο ταψί.
  • Στρώνουμε την επιφάνεια και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία τα λαδώνουμε και αυτά ένα ένα.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της πίτας. Χτυπάμε καλά τα αβγά με το γάλα και περιχύνουμε την πίτα. Την αφήνουμε για μία ώρα στο ψυγείο και κατόπιν ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΚΥΔΩΝΙΑ ΚΑΙ ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κυδώνια και μύδια
1 Ματσάκι κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες κομμένες σε καρέ
1 Σφηνάκι ούζο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα κυδώνια και τα μύδια σε σουρωτήρι και τα ξεπλένουμε καλά. Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, και ρίχνουμε τα κυδώνια και ανακατεύουμε. 
  • Προσθέτουμε τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ούζο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Ανοίγουμε το καπάκι, όσα κυδώνια ή μύδια έχουν μείνει κλειστά τα πετάμε.
  • Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αλάτι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό κριθαράκι
1 Χταπόδι
1 Φύλλο δάφνης
Μερικούς κόκκους πιπεριού
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας μέλι
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Ελαιόλαδο
1 Φλιτζάνι ξίδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα και βάζουμε μέσα το χταπόδι το οποίο έχουμε πλύνει και καθαρίσει καλά μαζί με το ξίδι, του κόκκους πιπεριού και τη φύλλο δάφνης. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια πλατιά κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το κριθαράκι το γυρνάμε μια δυο φορές να γυαλίσει και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Έχουμε έτοιμο ζεστό νερό και ρίχνουμε ένα ποτήρι περίπου, ανακατεύουμε κατά διαστήματα και κάθε φορά που στεγνώνει το φαγητό συμπληρώνουμε με νερό μέχρι να έτοιμο το κριθαράκι. Λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό ρίχνουμε και το χταπόδι το οποίο έχουμε κόψει σε κομμάτια.

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ντομάτες ώριμες
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 Κιλό κιμά 
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
100γρ. Τριμμένο τυρί
1/2 Κιλό μακαρόνια χοντρά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Πολτοποιούμε τις ντομάτες και βράζουμε τον πολτό για 10 λεπτά με αλάτι και μία πρέζα ζάχαρη. Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο. Σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό τριμμένο τυρί, όταν λιώσει το τυρί ρίχνουμε και τη μισή σάλτσα ντομάτας.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε.
  • Βάζουμε τα μισά σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος και ρίχνουμε από πάνω τον κιμά. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα μακαρόνια και ρίχνουμε την υπόλοιπη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, σκορπάμε μερικά κυβάκια βούτυρο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ανθότυρο
200γρ. Τυρί κρέμα
3/4 Κούπας ζάχαρη
1 Κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
1 Βανίλια
4 Αβγά
1/4 Κούπας γάλα
1/2 Κιλό φύλλο κρούστας
3/4 Κούπας βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ ανακατεύουμε τα δύο τυριά, και χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη. Διαλύουμε το κορν φλάουρ και τη βανίλια στο γάλα και τα βάζουμε στα αβγά και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με τα τυριά και ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα, τα οποία βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε το μείγμα μας και σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία και αυτά τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει. 
  • Εάν θέλουμε όταν τη βγάλουμε από το φούρνο πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. 

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αρακά
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
1 Κρεμμμύδι ψιλοκομμένο
2 Καρότα κομμένα σε ροδέλες
Ελαιόλαδο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Ποτήρι νερό
1 Κύβο ζωμό λαχανικών
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ
1/2 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μπούκοβο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο δυόσμο
Λίγο ελαιόλαδο
1 Αβγό
7-8 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΕΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τον αρακά στη γάστρα με όλα τα υπόλοιπα υλικά κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά.
  • Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα κεφτεδάκια, τα πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια και όταν περάσουν τα 40 λεπτά τα ρίχνουμε μέσα στον αρακά κλείνουμε τη γάστρα και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.
  • Αφαιρούμε το καπάκι από τη γάστρα και αφήνουμε στο φούρνο μερικά λεπτά ακόμη να πάρει χρώμα.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι
2 Πατάτες
Το λευκό μέρος από 2 πράσα
3 Ποτήρια νερό
1 Κύβο ζωμό κοτόπουλου
Λίγο βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
50ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τα λαχανικά τα οποία έχουμε ψιλοκόψει. Σβήνουμε με το νερό, προσθέτουμε τον κύβο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για μισή ώρα περίπου, κατεβάζουμε από τη φωτιά και πολτοποιούμε τα λαχανικά. Προσθέτουμε τη κρέμα γάλακτος και σερβίρουμε.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΦΙΛΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΕΝΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φιλέτα γλώσσας
1 Ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
4 Φιλέτα αντζούγιας
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα φιλέτα, τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί τα βάζουμε σ ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί.
  • Βάζουμε στο multi τα κρεμμυδάκια το μαϊντανό, το πολτό σκόρδου,τις αντζούγιες και λίγο ελαιόλαδο, τα κάνουμε πολτό και περιχύνουμε τα φιλέτα. 
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

ΤΑΡΑΜΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
230γρ. Ταραμά λευκό
350γρ. Ψίχα ψωμιού βρεγμένη
Λάδι για τηγάνι
Άνηθο ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 Κουταλιές της σούπας αλεύρι
Λίγο δυόσμο
Πιπέρι
1 Κρεμμύδι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε όλα μαζί τα υλικά μέχρι να έχουμε μία σφιχτή ζύμη. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
  • Συνοδεύουμε με σαλάτα χόρτα.

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Λίτρο ζωμό κοτόπουλου
80γρ. Βούτυρο
40ml. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
250γρ. Ρύζι αρμπόριο
150ml. Λευκό κρασί
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δεντρολίβανο
Χυμό από 1 λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε.
  • Προσθέτουμε το δεντρολίβανο και αλάτι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το κρασί και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε λίγο λίγο από το ζωμό, τον οποίο διατηρούμε ζεστό, ανακατεύοντας. Κάθε φορά που μένει στεγνό το ριζότο συμπληρώνουμε με ζωμό μέχρι να είναι έτοιμο το φαγητό.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού, το μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
2 Φιλέτα κοτόπουλου βρασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε φέτες
3 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
Δεντρολίβανο
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
50γρ. Γαλοπούλα καπνιστή κομμένη σε κύβους
100γρ. Τριμμένο τυρί
Πάπρικα
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το δεντρολίβανο και το πολτό σκόρδου, σοτάρουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Σβήνουμε με το κρασί, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρέξ στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Μ ένα μαχαίρι κάνουμε μερικές τρύπες στην επιφάνεια και ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς.

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4-5 Παντζάρια
2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
4 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και βράζουμε τα παντζάρια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν τα κόβουμε σε κυβάκια.
  • Ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα, το πολτό σκόρδου, βάζουμε και τα παντζάρια, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και τα βάζουμε στο ψυγείο για λιγότερο μία ώρα πριν σερβίρουμε.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΣΠΕΤΣΟΦΑΙ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό λουκάνικο χωριάτικο κομμένο σε ροδέλες
1 Κιλό πιπεριές κέρατο κομμένες στα δύο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
Πάπρικα
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα στους 200 βαθμούς να έχουν βράσει καλά οι πιπεριές και το λουκάνικο και να έχει μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κιλό μπρόκολο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας κουκουνάρι
2 Κουταλιές σούπας σταφίδες
Ελαιόλαδο
Λίγο μάραθο ψιλοκομμένο
2 Καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε. Σ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μπρόκολο και λίγο νερό και το σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες, το μάραθο και τις καυτερές πιπεριές. Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΠΕΝΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
300γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
100γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
500ml. Κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό και τις στραγγίζουμε. 
  • Τις βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΓΑΥΡΟΣ ΠΛΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαύρος καθαρισμένος
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 Κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
3 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Μισό ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τα ψάρια σ ένα πυρίμαχο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο. 
  • Βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για μία ώρα μέχρι να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

ΚΟΛΟΚΥΘΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
1 Κρεμμύδι τριμμένο
5-6 Τριμμένες φρυγανιές
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
1 Αβγό
300γρ. Τριμμένη φέτα
3 Κουταλιές σούπας λάδι
Αλάτι
Ρίγανη
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Άνηθο
Δυόσμο
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στύβουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια πολύ καλά. Τα ζυμώνουμε με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σχηματίζουμε τους κεφτέδες και τους αραδιάζουμε σε ένα ταψί όπου έχουμε στρώσει λαδόκολλα. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
150γρ. Παστουρμά σε λεπτές φέτες
350γρ. Διάφορα τριμμένα τυριά
2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
2 Πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε το ένα φύλλο της σφολιάτας. 
  • Απλώνουμε τις φέτες του παστουρμά και απλώνουμε το μισό τριμμένο τυρί. 
  • Συνεχίζουμε με τις ροδέλες της ντομάτας και της πιπεριάς και απλώνουμε το υπόλοιπο τυρί.
  • Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Μ ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια και μαζεύουμε τις άκρες που τυχόν περισσεύουν. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό σπανάκι
1 Πράσο
1 Κολοκυθάκι
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια
Μάραθο
Μαϊντανό
100γρ. Φέτα τριμμένη (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
Αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε το κολοκυθάκι και ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τα βάζουμε σ ένα μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπέικιν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε μισό ποτήρι νερό και αλεύρι τόσο ώστε να έχουμε ένα παχύ χυλό. 
  • Παίρνουμε μ ένα κουτάλι από το μείγμα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό περίπου χοιρινό μπούτι ή σπάλα χωρίς κόκκαλο
1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
250γρ. Μανιτάρια φρέσκα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μπούκοβο
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και το πιπέρι και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Το αφαιρούμε και το βάζουμε σε ένα ταψί, στο ίδιο λάδι ρίχνουμε λίγο μπούκοβο και σοτάρουμε τα μανιτάρια. Τα βάζουμε και αυτά στο ταψί και τα περιχύνουμε με το λάδι που έμεινε.
  • Βάζουμε τις πατάτες, αλατίζουμε, διαλύουμε τη μουστάρδα στο χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για προθερμασμένο φούρνο για 2 ώρες στους 180 βαθμούς. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για άλλα 20-30 λεπτά να πάρει χρώμα το φαγητό.
  • Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

ΨΑΡΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μπακαλιάρο βρασμένο
3 Φέτες ψωμί χωρίς τη κόρα
Λίγο γάλα
1 Κουταλιά σούπας μαγιονέζα
Λίγη μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμός ενός λεμονιού
Αλεύρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Λάδι για τηγάνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μουσκεύουμε το ψωμί στο γάλα, το αφήνουμε μερικά λεπτά και μετά το στύβουμε. 
  • Το βάζουμε σ ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, το ψάρι το έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στην αρχή και ζυμώνουμε συμπληρώνοντας αλεύρι αν χρειαστεί μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική. Πλάθουμε τους κεφτέδες και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες βρασμένες
100γρ. Τριμμένο τυρί
100γρ. Ζαμπόν ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι για τηγάνι
1 Κουταλιά σούπας γάλα
1 Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 Αβγό
Τριμμένη φρυγανιά
Αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λιώνουμε μ ένα πιρούνι. Βάζουμε το τριμμένο τυρί, το ζαμπόν, το κρεμμυδάκι, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 
  • Χτυπάμε το αβγό σε ένα μπολ και σε δύο άλλα έχουμε την τριμμένη φρυγανιά και το αλεύρι. 
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι το λάδι να κάψει, πλάθουμε τους κεφτέδες και τους περνάμε από το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά. Τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές.

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
3 Αβγά
250γρ. Τριμμένα διάφορα τυριά
2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
50ml. Γάλα εβαπορέ
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και λιώνουμε τη μαργαρίνη σ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα. Μόλις κάψει το βούτυρο ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις. Περιχύνουμε με το μείγμα των αβγών. Όταν ψηθούν τα αβγά κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε πιπέρι και τα τριμμένα τυριά. Ξαναβάζουμε το τηγάνι στη φωτιά για δύο λεπτά να λιώσουν καλά τα τυριά και σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΒΕΛΟΥΤΕ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μπρόκολο
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Καρότο κομμένο σε φέτες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
200ml. Ζωμό κοτόπουλου
1 Κούπας κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε το μπρόκολο. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε για 20 λεπτά. Πολτοποιούμε τη σούπα με το ραβδομπλέντερ. Ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΤΥΡΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Αβγά
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
6-7 τριμμένες φρυγανιές
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
300ml. Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Πρέζα κανέλα
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Τσίλι
Πάπρικα
1 Κουταλιά σούπας βαλσάμικο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε όλο τα υλικά με τον κιμά και τα αφήνουμε για 1/2 ώρα στο ψυγείο. Πλάθουμε τα κεφτεδάκια, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε, τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου και τον πελτέ ντομάτας. Ρίχνουμε τη σάλτσα και 1 ποτήρι νερό, συμπληρώνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά. Βάζουμε μέσα τους κεφτέδες πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και αφήνουμε να πάρει μία δύο βράσεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.