Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι σε μερίδες
1 Κιλό μικρά κρεμμύδια για στιφάδο
Ελαιόλαδο
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 Φύλλα δάφνης
Μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά. Βάζουμε το φαγητό στη γάστρα, και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 1/2 ώρες.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι τραχανά
4 Φλιτζάνια νερό
150γρ. Φέτα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και το αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο, αλάτι και ανακατεύουμε συνέχεια. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε για 15 λεπτά μέχρι να χυλώσει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με πιπέρι.

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΠΑΤΑΤΟΠΙΤΑ ΣΤΡΙΦΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
4 Πατάτες βρασμένες
3 Αβγά
1/2 Κούπα αλεύρι
1/2 Ποτήρι ελαιόλαδο
2 Κουταλάκια γλυκού μαργαρίνη
50γρ. Ρεγκάτο τριμμένο
1 Κούπα γάλα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά στο μίξερ και προσθέτουμε το γάλα, τι πατάτες, το αλεύρι και το λάδι, ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Προσθέτουμε το τυρί, το πολτό σκόρδου, τον άνηθο και αλατοπίπερο. Ανοίγουμε τα φύλλα στην επιφάνεια εργασίας και βάζουμε λίγο από το μείγμα στην άκρη από κάθε φύλλο. Το οποίο τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε σε ταψί που έχουμε λαδώσει. Με κάθε φύλλο που βάζουμε δημιουργούμε ένα σαλίγκαρο στο ταψί. Περιχύνουμε με λάδι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κουτάκι μπύρα
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Καρότο κομμένο σε κυβάκια
1/2 Κιλό λευκά μανιτάρια κομμένα στα 2
1 Φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια
2 Κουταλιές σούπας τυρί κρέμα
Ελαιόλαδο
1 Πρέζα ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το αφήνουμε να στραγγίσει μέχρι να ζεστάνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα.
  • Τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια και το καρότο. Τα αφαιρούμε από τη κατσαρόλα και βάζουμε να σοτάρουμε το κρέας, προς το τέλος βάζουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Σβήνουμε με τη μπύρα και πασπαλίζουμε με το πιπέρι και τη κανέλα, περιχύνουμε με το χυμό ντομάτας και τη κομμένη ντομάτα, τα μανιτάρια και τα καρότα. Κλείνουμε τη κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό σε χαμηλή θερμοκρασία να μαγειρευτεί. Όταν το κρέας είναι έτοιμο, αλατίζουμε και ρίχνουμε το τυρί κρέμα και αφήνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Χυμό από 2 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το χοιρινό να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε τη μουστάρδα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μία ώρα προσέχοντας που και που μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε νερό. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών.
  • Συνοδεύουμε με ρύζι, ή τηγανιτές πατάτες ή και πουρέ.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
Χοιρινά κότσια (όσα χρειαζόμαστε)
1- 1 1/2 Κιλό πατάτες baby
Πολτό σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ταψί βάζουμε τα κότσια τα αλατοπιπερώνουμε και τα αλείφουμε με πολτό σκόρδου.
  • Προσθέτουμε στο ταψί λίγο νερό και ελαιόλαδο και το βάζουμε στο βάζουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς. Μετά από 40 λεπτά τα γυρίζουμε προσθέτουμε τις πατάτες με τη φλούδα αφού τις έχουμε πλύνει καλά, τις αλατίζουμε, συμπληρώνουμε λίγο νερό και ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, χαμηλώνουμε στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 1 ώρα. Εάν έχει πιάσει κρούστα το κρέας πιο νωρίς από τα 40 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο νωρίτερα έτσι ώστε να μη μας καεί.


Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

ΛΟΥΚΑΝΙΚΑΚΙΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό λουκάνικα μικρά κοκτέιλ
8 Φέτες μπέικον
200γρ. Τριμμένα κίτρινα τυριά
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
250γρ Χυμό ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε μέσα τα λουκάνικα. Σ ένα μπολ βάζουμε το χυμό ντομάτας στον οποίο διαλύουμε τον πελτέ, βάζουμε αλάτι, πιπέρι και τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Περιχύνουμε τα λουκάνικα και στρώνουμε από πάνω τις φέτες του μπέικον.Ψήνουμε στους 200 βαθμούς στον αέρα για 20 λεπτά, βάζουμε τα τριμμένα τυριά και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες
1 Κιλό μπρόκολο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Σακουλάκι κουκουνάρι
2 Κουταλιές σούπας μαύρες σταφίδες
Ελαιόλαδο
2 Καυτερές πιπερίτσες ψιλοκομμένες
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια, τα πλένουμε και τα μισοβράζουμε σε αλατισμένο. Τα στραγγίσουμε. Σ ένα τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο το οποίο έχουμε ζεστάνει. Προσθέτουμε το μπρόκολο και το σιγοβράζουμε να μαλακώσει προσθέτοντας μισό ποτήρι από το νερό που έβρασε. Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τις πιπεριές. Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. 

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

ΑΜΥΓΔΑΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Αμύγδαλα
3 Φρυγανιές τριμμένες
300γρ. Ζάχαρη
8 Αβγά
1 1/2 Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 Κρασοπότηρο κονιάκ
Μία πρέζα αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
350γρ. Ζάχαρη
2 Ποτήρια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αβγών με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
  • Διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ στο κονιάκ, το προσθέτουμε στο μείγμα και στη συνέχεια προσθέτουμε τις φρυγανιές και το ξύσμα του λεμονιού. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το γλυκό μας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά με τις κάτω αντιστάσεις.
  • Μόλις βγάλουμε το γλυκό από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι που έχουμε ήδη ετοιμάσει βράζοντας όλα τα υλικά για 10 λεπτά.

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

ΡΥΖΟΓΑΛΟ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Κουταλιές σούπας άνθος αραβοσίτου
1 Φλιτζάνι του καφέ ρύζι
6 Νεροπότηρα γάλα
3 1/2 Ποτήρια νερό
1 Νεροπότηρο ζάχαρη
1 Φλιτζάνι του καφέ κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε το άνθος αραβοσίτου και το κορν φλάουρ και τα ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε μέσα τα δύο ποτήρια νερό και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το ρύζι μ ένα ποτήρι νερό. Μόλις το ρύζι απορροφήσει όλο το νερό ρίχνουμε μέσα το γάλα. Όταν πάρει βράση το γάλα προσθέτουμε το μείγμα άνθος αραβοσίτου και κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Μόλις πήξει είναι έτοιμο, το βάζουμε σε μπολάκια και το αφήνουμε να κρυώσει.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Μακαρόνια
4 Αβγά
50γρ. Διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα σουρώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε τα τριμμένα τυριά και το πιπέρι, και ανακατεύουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και στρώνουμε ομοιόμορφα τα μακαρόνια.
  • Αδειάζουμε πάνω τους τα αβγά με το τυρί και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις ροδίσει από τη μία πλευρά, με τη βοήθεια ενός πιάτου τη γυρνάμε και από την άλλη μέχρι να ψηθεί και να πάρει χρώμα.

Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΑΟΥΡΤΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Φλιτζάνι βούτυρο
3 Φλιτζάνια αλεύρι
1 1/2 Φλιτζάνι γιαούρτι
5 Αβγά
3 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν
Ξύσμα από 1 λεμόνι
1 Πρέζα αλάτι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
50γρ. Αμύγδαλα καβουρδισμένα
3 Βανίλιες
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Φλιτζάνια ζάχαρη
2 Φλιτζάνια νερό
4 Κουταλιές σούπας κονιάκ
Φλούδα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να κρεμώσει το μείγμα, περίπου 10 λεπτά. Προσθέτουμε τους κρόκους και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με σπάτουλα. Ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τα ξύσματα, τα αμύγδαλα 
  • Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα και τη διπλώνουμε στο μείγμα με τη σπάτουλα. Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε για 3 λεπτά. Σιροπιάζουμε το γλυκό χλιαρό με το καυτό σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει πριν το κόψουμε.


Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Λαζάνια
1 Κουταλιά σούπας καλαμποκέλαιο
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
5 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
500γρ. Κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
750γρ. Σπανάκι
Βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
4 Κουταλιές σούπας γάλα
1 1/2 Φλιτζάνι γάλα
1 1/2 Φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
250γρ. Ανθότυρο
125γρ. Κεφαλοτύρι
50γε. Παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα λαζάνια και τα στραγγίζουμε. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και μία κουταλιά από τη μαργαρίνη και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τον κιμά. Ρίχνουμε το κρασί, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το σπανάκι, το βασιλικό, λίγο αλάτι και πιπέρι. 
  • Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε το γάλα και το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος, απλώνουμε μία λεπτή στρώση μπεσαμέλ και στρώνουμε μία σειρά λαζάνια. Ρίχνουμε το 1/3 από τον κιμά, το 1/3 της μπεσαμέλ και το 1/3 από τα τυριά που έχουμε τρίψει και επαναλαμβάνουμε άλλες δύο φορές. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
4 Φλιτζάνια βρασμένο ρύζι
150γρ. Σταφίδες
3 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 Πρέζα κανέλα
1 Πρέζα γαρύφαλλο
1 Σακουλάκι κουκουνάρι
1/2 Ποτήρι νερό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και το νερό, το κουκουνάρι, τα μπαχαρικά, τις σταφίδες, το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Μόλις μείνει χωρίς καθόλου υγρά είναι έτοιμο να σερβίρουμε.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΚΡΕΠΕΣ

ΥΛΙΚΑ
140γρ. Αλεύρι
4 Αβγά
200ml. Γάλα
50γρ. Βούτυρο λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε με το σύρμα. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε ένα λείο μείγμα. Στο τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά από τη ζύμη και γυρίζουμε το τηγάνι να πάει η ζύμη παντού και να καλύψει όλο τον πάτο. Όταν πάρει χρώμα με μια σπάτουλα την γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά για 1-2 λεπτά. 
  • Σερβίρουμε με ότι γέμιση θέλουμε αλμυρή ή γλυκιά.


Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό περίπου χοιρινό χωρίς κόκαλο
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα στα 4
Χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το σοτάρουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το ελαιόλαδο να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.  Βάζουμε και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού που μέσα του έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη, συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό. 
  • Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 1 1/2 ώρα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ ή πατάτες τηγανιτές ή ρύζι. 

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ταλιατέλες
2 Στήθη κοτόπουλου
Βασιλικό
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
200γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
2 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή να γίνουν al dente. Πλένουμε το κοτόπουλο και το στεγνώνουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Το αλείφουμε με ελαιόλαδο το πασπαλίζουμε με το βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Όταν πάρει χρώμα βάζουμε το πολτό σκόρδου και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε το ζωμό λαχανικών.
  • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά και ρίχνουμε τα ντοματίνια. Με μια τσιμπίδα ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και το δυόσμο.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

ΖΕΣΤΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Φασόλια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά Φλωρίνης
250γρ. Ντοματίνια κομμένα στη μέση
300γρ. Λουκάνικο
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας μπαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε σε μια λεκάνη τα φασόλια σε νερό . Την άλλη μέρα τα βράζουμε για 40 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Κόβουμε το λουκάνικο σε φέτες και το σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, συνεχίζουμε το σοτάρισμα και το βγάζουμε σε ένα πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.
  • Στο τηγάνι βάζουμε τον πολτό σκόρδου και την ψιλοκομμένη πιπεριά και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα φασόλια και τα ντοματίνια, τα οποία πιέζουμε ελαφρά για να βγάλουν τα υγρά τους. Ρίχνουμε και το λουκάνικο και το μπαλσάμικο, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τον μαϊντανό.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μπρόκολο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Μακαρονάκι κοφτό
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
3 Φλιτζάνια γάλα
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
100γρ. Κεφαλογραβιέρα τριμμένη
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Πάπρικα
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το μπρόκολο, το κόβουμε σε μικρά μπουκετάκια και τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει για 3 λεπτά. Το ρίχνουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και σε 1 λεπτό το στραγγίζουμε και πάλι και το αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό  και τα στραγγίζουμε.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα, να καβουρντιστεί. Λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις αρχίσει να δένει, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη κεφαλογραβιέρα, το μοσχοκάρυδο και το πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μπρόκολο.
Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε απαλά και βάζουμε το μείγμα σ ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και την πάπρικα και τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά. να ροδίσει.

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
6 Αβγά
1 Φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
150γρ. Μοτσαρέλα φρέσκια κομμένη σε φέτες
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Φύλλα βασιλικού για το σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και σοτάρουμε τις πιπεριές για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και το πολτό του σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
  • Χτυπάμε σ ένα μπολ τα αβγά και προσθέτουμε το γάλα. Ρίχνουμε το μείγμα στο τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί καλά και να φουσκώσει. Ρίχνουμε τη μοτσαρέλα και να την αφήνουμε να λιώσει.
  • Με τη βοήθεια ενός πιάτου, γυρνάμε την ομελέτα και την αφήνουμε να ροδίσει και από την άλλη πλευρά. Πασπαλίζουμε με φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

ΣΑΛΑΤΑ ΤΑΜΠΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι πλιγούρι
2 Ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 Αγγούρι κομμένο σε κυβάκια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα τόνο σε νερό στραγγισμένο
Ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το πλιγούρι σε μια λεκάνη και ρίχνουμε βραστό νερό μέχρι να το καλύψει, σκεπάζουμε με μία πετσέτα και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. 
  • Σε μία σαλατιέρα βάζουμε όλα τα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ξεσκεπάζουμε το πλιγούρι και το ανακατεύουμε μ ένα πιρούνι. Στην περίπτωση που έχει μείνει νερό το στραγγίζουμε. Το ρίχνουμε στη σαλατιέρα και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το τόνο και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα το λιγότερο πριν σερβίρουμε.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Σφηνάκι λευκό κρασί
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Φλιτζάνι καλαμπόκι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Ελαιόλαδο
6 Αραβικές πίτες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και τη πιπεριά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρντίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με την πάπρικα και προσθέτουμε το καλαμπόκι. 
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά να πιει όλα τα υγρά. 
  • Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
  • Ζεσταίνουμε τις πίτες για 2 λεπτά στο γκριλ, μοιράζουμε τον κιμά, τυλίγουμε σε ρολό και σερβίρουμε.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 Μαρούλια χοντροκομμένα
 Το χυμό από 2 λεμόνια
2 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας κορν φλάουρ
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε στο λάδι και το βούτυρο το κοτόπουλο ενώ το έχουμε πασπαλίσει με πιπέρι μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Όταν μαραθούν προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος προσθέτουμε τον άνηθο και τα μαρούλια, εάν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και παίρνουμε το ζουμί σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη. Στύβουμε τα λεμόνια και διαλύουμε το κορν φλάουρ στο χυμό τους. Χωρίζουμε τα αβγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε ελαφριά μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους έναν έναν και σιγά σιγά το χυμό των λεμονιών, χτυπώντας συνέχεια. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζωμό του φαγητού. Περιχύνουμε το φαγητό, κουνώντας τη κατσαρόλα να πάει παντού η σάλτσα.

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 Αβγά
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
2 Φλιτζάνια αλεύρι
1 Ολόκληρο πορτοκάλι
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το κόβουμε και καθαρίζουμε τα κουκούτσια, εάν έχει, το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τη φλούδα και το κάνουμε πολτό.
  • Χτυπάμε στο μίξερ, το λάδι, τα αβγά, τη ζάχαρη και το πορτοκάλι.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  • Βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο κάτω αντίσταση και αέρα στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά. 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2016

ΙΤΣ ΠΙΛΑΦΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Συκωτάκια πουλερικών
2 Κούπες ρύζι κίτρινο
5 Κούπες ζεστό νερό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
50γρ. Κουκουνάρι
Ελαιόλαδο
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
1 Κύβο λαχανικών
Λίγο δυόσμο
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα συκωτάκια, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και 1 κύβο. Ρίχνουμε τις 3 κούπες νερό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό και προσθέτουμε το ρύζι, το δυόσμο και τον άνηθο. Βράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και να έχει πιει όλο το νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νερό.

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Μπούτια γαλοπούλας
2 Ποτήρια νερό
1 Κούπα κριθαράκι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 Κουταλιές σούπας ταχίνι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
1 Πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα μπούτια, το νερό, το αλατοπίπερο και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από τη κατσαρόλα και συμπληρώνουμε άλλα δύο ποτήρια νερό.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι καλά και βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα μπούτια μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφαιρούμε από το τηγάνι. 
  • Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο. Και προσθέτουμε το πολτό σκόρδου. Ρίχνουμε το κριθαράκι, τα ντοματάκια λίγο νερό, τα μυρωδικά και στο τέλος το ταχίνι. Μόλις πάρει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος βάζουμε και τα μπούτια και ψήνουμε στον αέρα για 30 λεπτά σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο. 
  • Το βγάζουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΡΙΖΟΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
Θυμάρι
2 Φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 Φλιτζάνι κρασί λευκό
4 Φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ζεστό
1 Φλιτζάνι βούτυρο
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το θυμάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια ρίχνουμε στη κατσαρόλα λίγο από το ζωμό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το ριζότο να σιγοβράσει. Κάθε φορά που πίνει τα υγρά του, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό μέχρι να βράσει το ρύζι και να χυλώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
Λίγο τζίντζερ τριμμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
400γρ. ντοματίνια
400γρ. Καβουρόψιχα
1 Πακέτο ζυμαρικά
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου, το τζίντζερ και την πιπεριά.
  • Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.
  • Σουρώνουμε και κρατάμε λίγο από το νερό.
  • Στη σάλτσα ρίχνουμε τη καβουρόψιχα, αλάτι πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά ακόμη.
  • Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στη σάλτσα και ανακατεύουμε. Αν δεν μείνει καθόλου σάλτσα ρίχνουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, το μαϊντανό και αλατοπιπερώνουμε.
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
Λίγο ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια
3 Κουταλιές σούπας βαλσάμικο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα αλατίζουμε. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και ρίχνουμε τα μανιτάρια.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το βαλσάμικο. Μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε το βούτυρο.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε με τσιμπίδα και τα βάζουμε στο σκεύος με τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε καλά κατεβάζουμε από τη φωτιά και πασπαλίζουμε με τον άνηθο.

Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ
1 Κιλό κιμά
1 Αβγό
5-6 Φρυγανιές τριμμένες
Αλάτι
Πιπέρι
Κύμινο
1 Κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
2 Κουταλάκια μπέικιν
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
250γρ. Μανιτάρια σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας πολτό σκόρδου
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε μικρά κομμάτια
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
200ml. Ζεστό νερό
1 Κύβο κοτόπουλου
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζυμώνουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για τους κεφτέδες, το σκεπάζουμε και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο. Όταν τα βγάλουμε τα πλάθουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα αφαιρούμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές, τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τα ντοματάκια, το νερό, πάπρικα και αλατοπίπερο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. Στα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και το μαϊντανό. Συνοδεύουμε με πουρέ, πατάτες τηγανιτές ή ρύζι.