Τρίτη 31 Μαΐου 2016

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας μας
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
200γρ. Τριμμένη γκούντα
100γρ. Τριμμένη γραβιέρα
Ρίγανη
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου να είναι al dente. Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε μέσα τα ζυμαρικά και από πάνω τα ψιλοκομμένα ντοματάκια. Πασπαλίζουμε με το πιπέρι, το βασιλικό και τη ρίγανη. Ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά και από πάνω ρίχνουμε τη γκούντα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό κομμένο σε μικρά κομμάτια
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Γκούντα κομμένη σε κύβους
1 Κουταλιά σούπας μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει καλά. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα πασπαλίζουμε με το πιπέρι και το αφήνουμε να ζεσταθεί και να βγάλει το πιπέρι τα αρώματα του.
  • Βάζουμε το κρέας και το θωρακίζουμε καλά. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού στο οποίο έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα, βάζουμε ένα ποτήρι νερό, αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη και θυμάρι. Κλείνουμε τη κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 40 λεπτά.
  • Όταν το φαγητό είναι έτοιμο και έχει μείνει με το λάδι μόνο περιχύνουμε με τη κρέμα γάλακτος, το αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά να δέσει η σάλτσα και κλείνουμε το μάτι. Ρίχνουμε το τυρί και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό. 
  • Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες.

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι αλεύρι
2 Αβγά
1/2 Ποτήρι νερό
1 1/2 Ποτήρι γάλα
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
3 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
200γρ. Ανθότυρο τριμμένο
200γρ. Φέτα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος απλώνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το μείγμα που ετοιμάσαμε. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά. 

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Ώριμες ντομάτες
5 Ντοματίνια
5 Αβγά
Ελαιόλαδο
Βασιλικός
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις ντομάτες και τις τρίβουμε στη χοντρή πλευρά τους τρίφτη.
  • Βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες στο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε τα ντοματίνια. Σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με ξύλινη κουτάλα. Όταν είναι έτοιμο το φαγητό πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό και σερβίρουμε.

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο χωριάτικο
1 Κιλό μοσχάρι πολύ ψιλοκομμένο
1 Αβγό
1 Ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
4 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Φλιτζάνι του καφέ ρύζι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο δυόσμο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Πατάτα
200γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 πρέζα κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το κρέας και τη πατάτα σε μία κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε ένα ποτήρι από το ζωμό. Όταν κρυώσει το κρέας το βάζουμε σ ένα μπολ και ρίχνουμε και το ζωμό που έχουμε κρατήσει. Προσθέτουμε το αβγό, το λάδι, το δυόσμο και το μαϊντανό.
  • Ρίχνουμε το κρεμμύδι και την βρασμένη πατάτα την οποία έχουμε κόψει σε πολύ μικρά κομμάτια. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας σε ένα ποτήρι νερό και το ρίχνουμε στο μπολ. Προσθέτουμε και το ρύζι και το τριμμένο τυρί, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη κανέλα, ανακατεύουμε καλά.
  • Λαδώνουμε καλά ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα λαδώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε, σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία λαδώνουμε και αυτά ένα ένα. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαύρος
500γρ. Αλάτι χοντρό
200ml. Ξύδι λευκό
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μερικές σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά το γαύρο και τον φιλετάρουμε. Πλένουμε ξανά τα φιλέτα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν.
  • Στρώνουμε τα φιλέτα σ ένα μπολ και την κάθε στρώση την πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι. Το αφήνουμε στην άκρη για 3 ώρες.
  • Ξεπλένουμε τα φιλέτα και τα ξαναβάζουμε στο μπολ. Βάζουμε το ξύδι και τα αφήνουμε για άλλες τρεις στο ψυγείο. Χύνουμε το ξίδι και βάζουμε το ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και το μπούκοβο και βάζουμε και το σκόρδο και διατηρούμε το γαύρο στο ψυγείο.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πατάτες βρασμένες και κομμένες σε φέτες
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγο ελαιόλαδο
200γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
2 Κουταλιές σούπας μαγιονέζα
Χυμό 1/2 λεμονιού
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία σαλατιέρα βάζουμε τις βρασμένες πατάτες και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μαγιονέζα και το χυμό λεμονιού.
  • Προσθέτουμε στις πατάτες τα αγγουράκια και τα φρέσκα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τη σως, ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τη πάπρικα.

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μανιτάρια
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Θυμάρι
6 Φρυγανιές τριμμένες
Λίγο ελαιόλαδο
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μια υγρή πετσέτα και αφαιρούμε τα μπαστουνάκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη τριμμένη φρυγανιά. Ανακατεύουμε καλά και γεμίζουμε με το μείγμα τα μανιτάρια. Τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τα πασπαλίζουμε με τα τυριά, αφού πρώτα τα ανακατεύουμε μεταξύ τους. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 20 λεπτά. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ Μανιτάρια
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Θυμάρι
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
1 Φλιτζάνι αλεύρι
1 Φλιτζάνι μπύρα
2 Κουταλιές κορν φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σκουπίζουμε τα μανιτάρια με μία βρεγμένη πετσέτα. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σ ένα μπολ και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το θυμάρι και ανακατεύουμε.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι με το κορν φλάουρ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την μπύρα και ανακατεύουμε, καλά μέχρι να έχουμε ένα χυλό. Ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια.
  • Ζεσταίνουμε σ ένα τηγάνι αρκετό καλαμποκέλαιο ρίχνουμε μέσα τα μανιτάρια, λίγα κάθε φορά. Τα τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάνουν κρούστα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας πριν τα σερβίρουμε.

Κυριακή 22 Μαΐου 2016

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΛΕΜΟΝΑΤΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
1 Κουταλιά της σούπας φυτίνη
2 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Χυμό από 2 λεμόνια
1 Κουταλιά της σούπας μουστάρδα
1 Ποτήρι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά και στραγγίζουμε το κρέας. Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι με τη φυτίνη και σοτάρουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές να θωρακιστεί. Ανακατεύουμε τη μουστάρδα με το χυμό του λεμονιού και περιχύνουμε το φαγητό. Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Ρίχνουμε το νερό, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για μία ώρα.
  • Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμη.
  • Συνοδεύουμε με πουρέ, πατάτες τηγανίτες ή ρύζι.

Σάββατο 21 Μαΐου 2016

ΑΛΜΥΡΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
200γρ. Φέτα τριμμένη
200γρ, Κίτρινο τυρί τριμμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
200γρ. Μπέικον ψιλοκομμένο
1 Κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 Κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
500γρ. Αλεύρι
1 Κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 Αβγά χτυπημένηα
150ml. Γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά. Λαδώνουμε μία φόρμα του κέικ βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.
  • Πριν το κόψουμε καλά είναι να το αφήσουμε να κρυώσει λίγο. 

Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μακαρόνια
4 Φύλλα κρούστας
1/2 Λίτρο γάλα
4 Αβγά
250γρ. Φέτα τριμμένη
100γρ. Γκούντα τριμμένη
Λίγο βούτυρο λιωμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Στρώνουμε τα φύλλα σε ένα πυρίμαχο βουτυρωμένο σκεύος και τα βουτυρώνουμε ένα ένα. Απλώνουμε τα μακαρόνια και τη φέτα.
  • Χτυπάμε σ ένα μπολ το γάλα με τ αβγά και το αλατοπίπερο και περιχύνουμε τα μακαρόνια. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 40 λεπτά στους 180 βαθμούς. Εάν πάρει αρκετό χρώμα από νωρίς σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

ΠΙΠΕΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
2 Πιπεριές κόκκινες
2 Πιπεριές πορτοκαλί
1 Πιπεριά πράσινη
250γρ. Φέτα
50ml. Γάλα εβαπορέ
5 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, τις σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αφήνουμε να κρυώσουν. Σ ένα μπολ χτυπάμε τ αβγά και προσθέτουμε τη φέτα, την οποία έχουμε τρίψει. Ρίχνουμε το γάλα και αλατοπίπερο.
  • Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τις πιπεριές. Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα βουτυρωμένο ταψί, ρίχνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΝΤΟΜΑΤΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 Φλιτζάνια χυμό από φρέσκιες ντομάτες
6 Φλιτζάνια αλεύρι
2 Φακελάκι μαγιά
3 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 Κουταλιά σούπας αλάτι
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Βασιλικό
Δεντρολίβανο
Πιπέρι
3 Κουταλιές σούπας λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλείφουμε με λάδι ένα μπολ και το ταψί που θα ψήσουμε το ψωμί. Ζεσταίνουμε το ντοματοχυμό και το λάδι.
  • Ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια αλεύρι με τη μαγιά και τα υπόλοιπα υλικά. Ρίχνουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι ζυμώνοντας με τα χέρια. Αφήνουμε τη ζύμη για μία ώρα να φουσκώσει.
  • Ζυμώνουμε ξανά και αφήνουμε για άλλη μισή ώρα. Πλάθουμε δύο φρατζόλες και τις βάζουμε στο λαδωμένο ταψί. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε ξανά για μισή ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου.

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

ΚΕΙΚ ΜΕ ΦΡΑΟΥΛΕΣ

ΥΛΙΚΑ
110γρ. Βούτυρο
200γρ. Ζάχαρη
3 Αβγά
2 Βανίλιες
260γρ. Αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 Πρέζα αλάτι
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
2 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
300γρ. Φράουλες κομμένες σε μικρά κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε στο μίξερ, το βούτυρο μέχρι να γίνει σαν κρέμα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τις βανίλιες και χτυπάμε για λίγα λεπτά.
  • Σ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την κανέλα.
  • Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ αλεύρι και γιαούρτι. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τις φράουλες και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε μία βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στη οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 60 λεπτά. 

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

ΚΙΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΑΝ ΠΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΜΑ
1 Κιλό κιμά μοσχαρίσιο
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Ματσάκι μαϊντνό ψιλοκόμμενο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
2 Αβγά
6 Φρυγανιές τριμμένες
1 Φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΗΣΙΜΟ
6-8 Φέτες ψωμί του τοστ (ανάλογα το σκεύος)
2 Ντομάτες κομμένες σε ροδέλες
3 Αβγά
6 Φέτες μπέικον
250γρ. Γκούντα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ και τον ζυμώνουμε με όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Πάνω από τις φέτες απλώνουμε τον κιμά και με μία σπάτουλα τον στρώνουμε καλά. Βάζουμε τις φέτες του μπέικον από πάνω τις ροδέλες της ντομάτας και τελειώνουμε με το τριμμένο τυρί. 
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.

Κυριακή 15 Μαΐου 2016

ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινά φιλέτα
500γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
500ml. Κρέμα γάλακτος
50γρ. Τριμμένη κεφαλογραβιέρα
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα φιλέτα. Ρίχνουμε και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε και αυτά. Αλατοπιπερώνουμε κλείνουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε για μισή ώρα να βράσουν σε χαμηλή φωτιά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό.
  • Όταν είναι έτοιμο το φαγητό, ρίχνουμε την κρέμα και το τριμμένο τυρί πασπαλίζουμε με ρίγανη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά μέχρι να δέσει η κρέμα γάλακτος. 
  • Συνοδεύουμε με ρύζι.



Σάββατο 14 Μαΐου 2016

ΓΡΑΝΙΤΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Φράουλες
225γρ. Ζάχαρη
225ml. Νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Λιώνουμε τις φράουλες στο μπλέντερ. Μόλις κρυώσει το σιρόπι προσθέτουμε τις φράουλες και το χυμό του λεμονιού. Το βάζουμε στη κατάψυξη και τις δύο πρώτες ώρες το βγάζουμε ανά μισή ώρα και το ανακατεύουμε.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΡΥΖΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
5 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 Ντομάτες τριμμένες
1 1/2 Κούπας ρύζι
3 Κούπες ζωμό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε το κρέας και κρατάμε το ζωμό. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια, μόλις μαραθούν προσθέτουμε τις ντομάτες, το αλατοπίπερο, το ρύζι, το κρέας και το ζωμό. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά τα βάζουμε σ ένα ταψί. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι και να πάρει χρώμα το κρέας.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
Περίπου 2 κιλά κατσικάκι

1 1/2 Κιλό πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
Λάδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει και το αλατοπιπερώνουμε. Το αλείφουμε με λάδι και το βάζουμε στη γάστρα.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες τις αλατοπιπερώνουμε και τις μοιράζουμε γύρω από το κρέας. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, κλείνουμε τη γάστρα και τη βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 1 1/2 ώρα, γυρίζουμε το κρέας και ψήνουμε για άλλη 1/2 ώρα. Στο τέλος αν θέλουμε να πάρει περισσότερο χρώμα το ψήνουμε για 15 λεπτά χωρίς το καπάκι.

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ
6 Χοντρές φέτες τσουρέκι
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο
1/2 Φλιτζάνι σταφίδες
4 Αβγά χτυπημένα
2 Φλιτζάνια γάλα
3/4 Φλιτζανιού ζάχαρη
Λίγη κανέλα
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τις φέτες του τσουρεκιού στη μέση διαγώνια και τις βάζουμε σ ένα πυρίμαχο σκεύος. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και προσθέτουμε τις σταφίδες.
  • Χτυπάμε σ ένα μπολ τα αβγά με το γάλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη βανίλια. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στα κομμάτια του τσουρεκιού. 
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 45 λεπτά.

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομμάτια
1 1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια

1 Κουτάκι μπύρα
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας, το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε κύβους, Το ίδιο κάνουμε και με τις πατάτες. Βάζουμε το λάδι στη γάστρα να ζεσταθεί στο μάτι και βάζουμε το κρέας να το ροδίσουμε καλά, συμπληρώνουμε και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με τη ρίγανη.
  • Σ ένα μπολ ανακατεύουμε τη μπύρα, τη μουστάρδα και το μέλι, περιχύνουμε το φαγητό με αυτό το μείγμα. Σκεπάζουμε τη γάστρα και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 1 ώρα περίπου (ανάλογα το φούρνο). Στο τέλος αν έχει μείνει αρκετό ζουμί αφήνουμε τη γάστρα χωρίς να καπάκι για να μείνει το φαγητό με το λάδι του.

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

ΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Δεντρολίβανο
1/2 Κιλό πατάτες κομμένες σε ροδέλες ελαφρά τηγανισμένες
250γρ. Λουκάνικο χωριάτικο ψημένο ή τηγανισμένο κομμένο σε ροδέλες
4 Αβγά
1 Φλιτζάνι γάλα
50γρ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και σοτάρουμε το πολτό σκόρδου και το δεντρολίβανο. Προσθέτουμε τις πατάτες και το λουκάνικο και ανακατεύουμε καλά. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί. Χτυπάμε το γάλα με τα αβγά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη γραβιέρα. Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 30 λεπτά.

Κυριακή 8 Μαΐου 2016

ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΒΓΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Λόλες πράσινες
1 Μαρούλι κατσαρό
100γρ. Μπέικον
6 Βρασμένα αβγά ψιλοκομμένα
2 Φλιτζάνια μαγιονέζα
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1/2 Φλιτζάνι καλαμπόκι
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα αβγά και τα βάζουμε σ ένα μπολ. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το καλαμπόκι και ανακατεύουμε.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μπέικον και το τηγανίζουμε να γίνει κρατσανιστό. Πλένουμε τις λόλες και το μαρούλι τα στεγνώνουμε και τα χοντροκόβουμε σε μία σαλατιέρα, συμπληρώνουμε το μείγμα με τα αβγά, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το ξίδι και ανακατεύουμε προσεκτικά. Βάζουμε το μπέικον και σερβίρουμε.

Σάββατο 7 Μαΐου 2016

ΖΥΜΑΡΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
3 Κολοκυθάκια κομμένα σε καρέ
1 Πιπεριά Φλωρίνης ζουλιέν
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ελαιόλαδο
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
1 Φλιτζάνι κρασί κόκκινο
Θυμάρι
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
200γρ. Λουκάνικο χωριάτικο το οποίο έχουμε ψήσει ή τηγανίσει
Πάπρικα καπνιστή
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
100γρ. Κρέμα γάλακτος
50γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
50γρ. Γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι σ ένα τηγάνι και ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και τις πιπεριές, να σοταριστούν σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Ρίχνουμε το πελτέ ντομάτας και το θυμάρι και ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τις ντομάτες, τα λουκάνικα και πάπρικα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι με τη σάλτσα. Περιχύνουμε με την κρέμα γάλακτος, προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
  • Αδειάζουμε το φαγητό σ ένα ταψί, πασπαλίζουμε με τη γραβιέρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά. 

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΑΡΝΙΣΙΟ ΜΠΟΥΤΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Μπούτι αρνίσιο
1 Κιλό πατάτες
70γρ. Μέλι
60γρ. Μουστάρδα
Ελαιόλαδο
150γρ. Κρασί κόκκινο
Θυμάρι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας. Το βάζουμε σ ένα ταψί και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  • Σ ένα μπολ ρίχνουμε το μέλι, τους χυμούς, τη μουστάρδα και το κρασί και τα χτυπάμε καλά. Περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα και αλατοπιπερώνουμε.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και τις βάζουμε γύρω γύρω από το μπούτι, τις αλατοπιπερώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε στους 160 και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μία ώρα.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Σπαγγέτι
200γρ. Λουκάνικο χωριάτικο
250γρ. Μανιτάρια λευκά κομμένα σε φέτες
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Τριμμένο τυρί
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και βάζουμε το λουκάνικο που το έχουμε κόψει σε λεπτές ροδέλες. Το σοτάρουμε και όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε και αυτά και προσθέτουμε το πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά. 
  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και σερβίρουμε στα πιάτα περιχύνοντας με τη σάλτσα και πασπαλίζοντας με τριμμένο τυρί.

Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό συκώτι
Ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πολτό σκόρδου
Ρίγανη
Θυμάρι
Χυμό από 1 λεμόνι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Μέσα σε ένα μπολ ανακατεύουμε το πολτό σκόρδου, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
  • Πλένουμε καλά το συκώτι. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα.
  • Μετά από 1/2 ώρα το βάζουμε σε ένα ταψάκι και το πασπαλίζουμε με το θυμάρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο και το περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και πασπαλίζουμε με ρίγανη και μαϊντανό.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

ΚΕΜΠΑΜ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά αρνίσιο
3 Κουταλιές σούπας κίμινο
2 Κουταλιές της σούπας μιξ μπαχαρικών
1 Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
2 Αβγά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Πλάθουμε τα κεμπάπ σε οβάλ σχήμα.
  • Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο στο μάτι με λίγο λάδι μέσα και ψήνουμε τα κεμπάπ, να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. 
  • Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα και καυτερή σάλτσα ντομάτας ή με ότι άλλο συνοδευτικό μας αρέσει.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Φύλλα σφολιάτας
300γρ. Φέτα τριμμένη
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1 Αβγό
150ml Ανθρακούχο νερό
3 Κουταλιές σούπας σπορέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε το αβγό με το λάδι και το ανθρακούχο νερό. Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα παραλληλόγραμμο πυρίμαχο σκεύος το οποίο έχουμε λαδώσει. Βάζουμε το τυρί, ρίχνουμε το μείγμα του αβγού. Πασπαλίζουμε με το δυόσμο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο της σφολιάτας.
  • Αλείφουμε την πίτα με λίγο λάδι και χαράζουμε σε τρίγωνα κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 45 λεπτά.

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΣΤΡΙΦΤΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φύλλο κρούστας
600γρ. Φέτα σε τρίμματα
3 Αβγά
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
2 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό
1/3 Φλιτζανιού γάλα
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κάθετα και το αλείφουμε με ελαιόλαδο με ένα πινέλο.Απλώνουμε λίγη γέμιση στην άκρη και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ρολό στο ταψί, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά, και συνεχίζουμε, μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα σχηματίζοντας ένα σαλιγκάρι προς το κέντρο.
  • Λαδώνουμε την επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 75 λεπτά περίπου.