Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

ΠΡΑΛΙΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
225γρ. Φουντούκια
1 Φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
1/3 Φλιτζανιού κακάο
2 Κουταλιές σούπας σπορέλαιο
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1/4 Φλιτζανιού ψιλοκομμένη σοκολάτα
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε στη λαμαρίνα του φούρνου μια λαδόκολλα και αραδιάζουμε επάνω τα φουντούκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σου 190 βαθμούς για 15 λεπτά.
  • Βγάζουμε τα φουντούκια από το φούρνο και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα κουζίνας. Τ αφήνουμε να κρυώσουν και τα τρίβουμε με την πετσέτα να βγει η φλούδα τους. Στη συνέχεια τα λιώνουμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σαν αλοιφή. Κοσκινίζουμε μέσα την άχνη και το κακάο. Με το μπλέντερ να δουλεύει ρίχνουμε σιγά σιγά το λάδι και τη βανίλια. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι.
  • Ρίχνουμε τη σοκολάτα, και αν το μείγμα δεν τόσο λείο όσο θα θέλαμε προσθέτουμε λίγο λάδι.
  • Μπορεί να διατηρηθεί μέχρι και ένα μήνα στο ψυγείο.


Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
10 Κολοκυθάκια
400γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 Φλιτζάνι τσαγιού ρύζι Καρολίνα
1/2 Ματσάκι άνηθο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Αβγό
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Τριμμένη ντομάτα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα αδειάζουμε με το ειδικό εργαλείο. Σ ένα μπολ ζυμώνουμε τον κιμά, το αβγό, τα μυρωδικά, το κρεμμύδι, και την ντομάτα. Λίγο ελαιόλαδο και το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Την ώρα που ζυμώνουμε προσθέτουμε μια δυο κουταλιές σούπας νερό για να γίνει η ζύμη πιο αφράτη.
  • Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε το λάδι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 50 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με σάλτσα αβγολέμονο.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Ζυμαρικά της αρεσκείας μας
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά
2Κονσέρβες τόνο σε νερό
1 Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το πολτό σκόρδου, ανακατεύουμε έτσι ώστε να βγει το άρωμα του. 
  • Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε να πάρουν το άρωμα του σκόρδου και τα βάζουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το τόνο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκομμένο μαϊντανό, την καυτερή πιπεριά και αυτή ψιλοκομμένη, αλατοπιπερώνουμε ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ Η ΙΤΑΛΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Σπαγγέτι
50γρ. Βούτυρο
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδο
100γρ. Καπνιστή πανσέτα κομμένη σε κύβους
50γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
50γρ. Πεκορίνο τριμμένο
3 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο να λιώσει. Βάζουμε το πολτό σκόρδου και τα κομμάτια της πανσέτας. Τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσει το χοιρινό.
  • Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη μισή παρμεζάνα και το μισό πεκορίνο. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα μακαρόνια και παίρνουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ανακατεύουμε να πάει το μείγμα παντού. Ρίχνουμε τα υπόλοιπα τυριά πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μαϊντανό και σερβίρουμε.

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΓΑΡΙΔΕΣ ΣΑΓΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Γαρίδες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1 Πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 Σφηνάκι ούζο
400γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 Κουταλάκι μούκοβο
150γρ. Φέτα σε τρίμματα
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις γαρίδες και τις αλατίζουμε. Βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί σε τηγάνι και βάζουμε μέσα τις γαρίδες να σοταριστούν. Και τις βγάζουμε σε ένα πιάτο. Στο τηγάνι και σε δυνατή σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και τα σβήνουμε με το ούζο.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τις ντομάτες και το μπούκοβο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε τις γαρίδες. 
  • Ανακατεύουμε αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε τη φέτα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. 

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
4 Κουταλιές σούπας γάλα
Αλάτι
Πιπέρι
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τα αβγά με το γάλα, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.
  • Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο και ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αβγά. Ψήνουμε την ομελέτα για 5 λεπτά και αναποδογυρίζουμε με τη βοήθεια ενός πιάτου να ψηθεί και από την άλλη πλευρά.
  • Σερβίρουμε με τριμμένο τυρί, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
Ελαιόλαδο
1/2 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά κόκκινη
100γρ. Μανιτάρια άσπρα
4 Ντομάτες
6 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το λάδι σ ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά κομμένη σε λωρίδες και τα μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες. Τ αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  • Αφαιρούμε τη φλούδα από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις ρίχνουμε στο τηγάνι, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να σιγοβράσει για10 λεπτά.
  • Χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο αν το θέλουμε λίγο καυτερό και τα ρίχνουμε στη σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΡΙΖΟΤΟ ΑΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Λίτρο ζωμό λαχανικών
75γρ. Βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400γρ. Ρύζι Αρμπόριο
Ελάχιστο σαφράν
Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το ζωμό μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
  • Λιώνουμε 50γρ. βούτυρο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε μια κουτάλα καυτό ζωμό και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζουμε κουτάλα κουτάλα μέχρι να αρχίσει το ρύζι να γίνεται κρεμώδες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σαφράν. 
  • Συνεχίζουμε ανακατεύοντας και προσθέτοντας ζωμό για άλλα 15 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με παρμεζάνα.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΥΤΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κουταλιές σούπας ξίδι βαλσάμικο
1/2 Κουταλάκι μουστάρδα
Πιπέρι
6 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
250γρ. Ρόκα
6 Σύκα
6 Λεπτές φέτες προσούτο
100γρ. Παρμεζάνα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αναμιγνύουμε το ξίδι, τη μουστάρδα και το πιπέρι. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τη ρόκα. Κόβουμε κάθε σύκο σε 8 φέτες και κόβουμε τη παρμεζάνα σε πολύ λεπτές φλούδες.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ρόκα την ανακατεύουμε με το μισό μείγμα με το ελαιόλαδο. 
  • Τοποθετούμε τα σύκα, το προσούτο και τη παρμεζάνα.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα του ελαιόλαδου και σερβίρουμε τη σαλάτα μας.



Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά της αρεσκείας μας
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο λιωμένο
100γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
100γρ. Ανθότυρο σε τρίμματα
2 Αβγά
200γρ. Γιαούρτι
50ml. Γάλα
1/2 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Λίγη πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος. Βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε καλά.
  • Σ ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, το γιαούρτι, το γάλα τα 3/4 από το κεφαλοτύρι, το ανθότυρο και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα. Ρίχνουμε και τα ζυμαρικά.
  • Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά.
  • Βάζουμε το μείγμα στο πυρίμαχο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι που κρατήσαμε.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ντομάτας ψιλοκομμένες
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 Φλιτζάνι ξίδι
3/4 Φλιτζανιού μηλόξιδο
3/4 Φλιτζανιού ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (ή παραπάνω ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ξίδι, το μηλόξιδο και τη ζάχαρη, το αλάτι και το μπούκοβο και τα αφήνουμε μέχρι να αρχίσουν να βράζουν. Προσθέτουμε τις ντομάτες και την πιπεριά και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφού κρυώσει τη βάζουμε στο ψυγείο.

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΣΟΣ ΣΚΟΡΔΟΥ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες
Αλάτι
Λάδι για το τηγάνι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
2 Κρόκοι
1 Κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το πολτό σκόρδου και το αλάτι σ ένα μπολ, βάζουμε τους κρόκους και χτυπάμε καλά με το σύρμα. Σιγά σιγά προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια βελούδινη κρέμα. 
  • Πλένουμε καλά τις πατάτες, τρίβουμε απαλά με ένα σύρμα. Τις κόβουμε κατά μήκος σε μεγάλα κομμάτια και πασπαλίζουμε με αλάτι. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σ ένα τηγάνι. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τις πατάτες λίγες λίγες ώστε να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά, γυρίζοντας συχνά τις πατάτες. Όταν είναι έτοιμες τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρουμε τις πατάτες ζεστές με τη σος.

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο
800γρ. Κρεμμυδάκια για στιφάδο
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού κρασί
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
2 Φύλλα δάφνης
Αλάτι
Πιπέρι
Λάδι
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βγάζουμε την πέτσα από το κοτόπουλο, το κόβουμε σε κομμάτια, το πλένουμε και το βάζουμε να στραγγίσει. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τα πλένουμε και αυτά και τα βάζουμε να στραγγίσουν. Βάζουμε λάδι σ ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και κατόπιν τα κρεμμυδάκια αφού έχουμε βάλει στο λάδι το πολτό του σκόρδου. Αδειάζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και βάζουμε το κοτόπουλο τα κρεμμυδάκια, το κρασί, το πελτέ της ντομάτας, αφού το έχουμε διαλύσει σε λίγο νερό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγανή φωτιά μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του.

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

ΣΤΡΟΥΝΤΕΛ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Μήλα
1 Κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
1/3 Φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
2 Φύλλα σφολιάτας
60γρ. Βούτυρο λιωμένο
1/3 Φλιτζανιού σταφίδες
1 Κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα μήλα και αφαιρούμε τα κουκούτσια τους. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη. Ραντίζουμε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και προσθέτουμε τις σταφίδες, τη ζάχαρη και τη κανέλα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Ανοίγουμε ένα φύλλο σφολιάτας στον πάγκο και μ ένα πινέλο βουτυρώνουμε καλά. 
  • Αδειάζουμε τη γέμιση κατά μήκος χωρίς όμως να φτάσουμε στις άκρες του φύλλου. Στη συνέχεια σκεπάζουμε με τη δεύτερη σφολιάτα και πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν τα φύλλα. Τοποθετούμε το γλυκό σε μια λαμαρίνα στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα και την αλείφουμε με βούτυρο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1 Πακέτο φύλλο χωριάτικο
750γρ. Φέτα
200γρ. Ανθότυρο
3 Αβγά
Πάπρικα γλυκιά
Λίγη ρίγανη
1 Κούπα ελαιόλαδο
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ λιώνουμε τα τυριά μ ένα πιρούνι, ρίχνουμε τα αβγά την πάπρικα και την ρίγανη και ανακατεύουμε καλά να γίνει ένα μείγμα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τα μισά φύλλα χωρίς να ξεχάσουμε να τα λαδώσουμε ένα ένα. Ρίχνουμε την γέμιση και την στρώνουμε με μία σπάτουλα. Βάζουμε και τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία και αυτά τα λαδώνουμε ένα ένα. Γυρίζουμε προς τα μέσα τις γωνίες από τα φύλλα που περισσεύουν από το ταψί και τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο. Βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ρίχνουμε σταγόνες νερού επάνω στην πίτα, κατόπιν την πασπαλίζουμε με σουσάμι. 
  • Την  χαράζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε αντιστάσεις για 15 λεπτά.

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι φακές
4 Κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Πορτοκαλί πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Φλιτζάνι ντοματίνια κομμένα σε φέτες
1 Φλιτζάνι παρμεζάνα σε φλούδες
4 Κουταλιές σούπας ξίδι
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεπλένουμε καλά τις φακές και τις βράζουμε σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για 25 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
  • Σ ένα μπολ βάζουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τις φακές και τις πιπεριές και ανακατεύουμε. Αλατοπιπερώνουμε, μοιράζουμε τα ντοματίνια και τις φλούδες παρμεζάνας και περιχύνουμε με το λαδόξυδο. 

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Λάχανο ψιλοκομμένο
1/4 Κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο
2 Καρότα τριμμένα
3 Κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένα
1 Πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
Ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σ ένα μεγάλο μπολ τα λαχανικά και το πολτό και τα καλύπτουμε με 3 ποτήρια ξίδι συμπληρώνουμε όσο νερό χρειάζεται για να τα σκεπάζει και αρκετό χοντρό αλάτι. Τα αφήνουμε μία ημέρα στην άλμη. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΤΥΡΙΩΝ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Πατάτες βρασμένες
1 Κουταλιά βούτυρο
1/2 Φλιτζάνι γάλα
1/2 Φλιτζάνι νερό
1 Αβγό
200γρ. Φέτα
150γρ. Κεφαλοτύρι τριμμένο
2 Φέτες μπέικον
Πιπέρι
Λίγο αλάτι
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΑΡΙΣΜΑ
Αλεύρι
1 Αβγό
Τρίμα φρυγανιάς
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, αφού προηγουμένως έχουμε λιώσει τις πατάτες και τη φέτα, να γίνουν μια σφιχτή μάζα. Φτιάχνουμε στρογγυλά μπαλάκια, τα οποία περνάμε από το αλεύρι, το αβγό και τη φρυγανιά.
  • Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΕΚΜΕΚ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο καταίφι
400γρ. Φρέσκο βούτυρο
50γρ. Καρύδια
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 Φλιτζάνια ζάχαρη
3 Φλιτζάνια νερό
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Φλούδα από λεμόνι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
4 Αβγά
1 Λίτρο γάλα
90γρ. Κορν φλάουρ
Ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 Βανίλια
1 Φλιτζάνι ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΙΓΙ
200ml. Κρέμα γάλακτος
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
Κουβερτούρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ανοίγουμε το φύλλο καταίφι και το στρώνουμε σε ένα πυρέξ. Πασπαλίζουμε με τα καρύδια και περιχύνουμε με το βούτυρο που έχουμε λιώσει. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά να πάρει ένα όμορφο χρυσό χρώμα.
  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι και όταν αρχίζει να βράζει το αφήνουμε για 5 λεπτά. Όταν βγει το καταίφι από το φούρνο το περιχύνουμε με το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
  • Βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με το κόρν φλάουρ και τη βανίλια να ανακατευτούν καλά. Όταν ζεσταθεί λίγο το γάλα παίρνουμε μια δυο βαθιές κουτάλες και το ανακατεύουμε με τα αβγά τα ανακατεύουμε καλά και τα ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα (προσοχή να μη μας κολλήσει). Όταν είναι έτοιμη τη απλώνουμε πάνω από το καταίφι και την αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να έχουμε μια σφιχτή σαντιγί την οποία απλώνουμε πάνω από το γλυκό και διακοσμούμε με τρίμματα κουβερτούρας. Το βάζουμε στο ψυγείο και σερβίρουμε μετά από 3ωρο το λιγότερο.

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Αρνίσια συκωταριά
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
Λάδι
Αλάτι
Λεμόνι
Ρίγανη
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε πολύ καλά τη συκωταριά και την κόβουμε σε κομμάτια. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το λάδι, το λεμόνι, τη ρίγανη αλάτι και πιπέρι. Τα ανακατεύουμε και κατόπιν ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια της συκωταριάς και ανακατεύουμε καλά. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μεμβράνη και αφήνουμε για 24 ώρες. Κατά διαστήματα ανακατεύουμε. Βάζουμε τη συκωταριά με τη μαρινάδα μαζί σε μια γάστρα. Αν δεν έχουμε σε ταψί το οποίο όμως θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για μία ώρα στους 200 βαθμούς και μετά κατεβάζουμε στους 150 και ψήνουμε για άλλες 2 ώρες. Μισή ώρα πριν το τέλος αφαιρούμε το καπάκι ή το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να πάρει όμορφο χρώμα.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΠΑΝΤΖΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Παντζάρια
150γρ. Κατίκι
200γρ. Γιαούρτι
1/2 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
3 Κουταλιές σούπας ξίδι
1 Κουταλιά σούπας λάδι
Καρύδια χοντροκομμένα για το γαρνίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τους βολβούς και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν βράση. Συνεχίζουμε το βράσιμο περίπου 40 λεπτά να μαλακώσουν.
  • Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν στη συνέχεια αφαιρούμε τη φλούδα και τα περνάμε στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέτουμε το πολτού σκόρδου και ανακατεύουμε.
  • Ρίχνουμε στα παντζάρια το κατίκι και το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ένα ενιαίο μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι και το λάδι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε αλάτι ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Μελιτζάνες φλάσκες
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλιά σούπας ταχίνι
Λάδι
Ξίδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μερικά σπόρια από ρόδι (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις μελιτζάνες σ ένα ταψάκι, τις τρυπάμε με το πιρούνι και τις ψήνουμε στο φούρνο. Όταν είναι έτοιμες, βγάζουμε μ ένα κουτάλι την ψίχα από τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά μέσα σε μπολ. 
  • Γαρνίρουμε με το ρόδι.

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

ΤΣΟΥΡΕΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Λίτρο γάλα
12 Αβγά
900γρ. Ζάχαρη
4 Φακελάκια μαχλέπι
1 Φακελάκι μαστίχα
1/2 Κιλό βούτυρο
3 Κιλά αλεύρι
200γρ. Μαγιά μπύρας
Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Χτυπάμε τους κρόκους και τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Λιώνουμε το βούτυρο. Ρίχνουμε το μαχλέπι, το ξύσμα λεμονιού και τη μαστίχα. Ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες σε ζεστό μέρος. Πλάθουμε τα τσουρέκια και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα. (Θα γίνουν 4 τσουρέκια μεγάλα ή αρκετά περισσότερα αν τα κάνουμε μικρά).
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ταψί τα τοποθετούμε επάνω στη λαδόκολλα και ψήνουμε για μισή ώρα στους 180 βαθμούς.

Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Συκωταριά
1 Φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3/4 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 Ματσάκι κρεμμυδάκια χοντορκομμένα
2 Μαρούλια χοντροκομμένα
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
2 Αβγά
Χυμό από 2 λεμόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τη συκωταριά και τη βάζουμε σε κατσαρόλα να αχνιστεί σε μέτρια φωτιά. Την βγάζουμε από την κατσαρόλα και την κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν και στη συνέχεια ρίχνουμε τη συκωταριά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα μαρούλια και όταν αυτά μαραθούν, ρίχνουμε λίγο νερό και το ρύζι, αφήνοντας το να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20 λεπτά. Μετά ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και τον άνηθο. Το αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε τη φωτιά.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια των αβγών σε μπολ μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους και λίγο λίγο το λεμόνι, μαζί με το ζωμό από τη μαγειρίτσα. 
  • Περιχύνουμε το φαγητό με το αυγολέμονο και ανακινούμε τη κατσαρόλα να πάει παντού.

Κυριακή 5 Απριλίου 2015

ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Φύλλα χωριάτικα
1 1/2 Κιλό πράσα
200γρ. Φέτα
2 Αβγά
Αλάτι
200ml. Λάδι
1 1/2 Κούπα νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα πράσα και στη συνέχεια τα αλατίζουμε. Τα τοποθετούμε στο σκεύος που θα φτιάξουμε τη γέμιση και προσθέτουμε τη φέτα (θρυμματισμένη), το νερό, το λάδι, τα αβγά και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά. Σ ένα λαδωμένο ταψί στρώνουμε το πρώτο φύλλο και το ραντίζουμε με λίγο λάδι βάζουμε και το δεύτερο. Τοποθετούμε το 1/4 της γέμισης.
  • Συνεχίζουμε με το τρίτο φύλλο πάλι βάζοντας γέμιση μέχρι να φτάσουμε το 6ο φύλλο. Το οποίο ραντίζουμε με λίγο νερό. Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά και στη συνέχεια στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΒΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Φακές
1 Λίτρο νερό
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 Φρέσκες ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
1 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Δενδρολίβανο
1 Κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 Καρότο κομμένο σε φέτες
1 Πατάτα ψιλοκομμένη
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη πατάτα. Προσθέτουμε τις ντομάτες μαζί με τη ζάχαρη και μόλις εξατμιστούν όλα τα υγρά τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Βάζουμε και πάλι ελαιόλαδο σε άδεια κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Τα σοτάρουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί τα βάζουμε και αυτά μαζί με τις πατάτες και τις ντομάτες.
  • Βράζουμε τις φακές σε νερό με αλάτι και μπούκοβο. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά που έχουμε αφήσει στην άκρη. Βάζουμε το δενδρολίβανο και σερβίρουμε. 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

ΑΒΓΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Αβγά
1 Κιλό ντομάτες τριμμένες
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
1 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το πολτό σκόρδου σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα για περίπου μισή ώρα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σπάμε μέσα τα αβγά. Με ένα κουτάλι τα περιχύνουμε με τη σάλτσα για να ψηθεί ο κρόκος, ανάλογα αν τον θέλουμε σφιχτό ή μελάτο. 
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με φρυγανισμένο ψωμί.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό καραβίδες
1 Κιλό κρεμμύδια
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
5-6 Κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο με το πολτό σκόρδου και το μπαχάρι και τον πελτέ και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τα κρεμμύδια που έχουμε κόψει σε φέτες. Τα γυρίζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να σοταριστούν.
  • Βάζουμε τις καραβίδες τις οποίες έχουμε πλύνει και αφαιρέσει το εντεράκι τους. Συμπληρώνουμε τα ντοματάκια, αλατοπιπερώνουμε. Συμπληρώνουμε 1/2 ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20 λεπτά μέχρι να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΙΝΟΚΙΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φινόκιο κομμένα σε λεπτές φέτες
1 Κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
4 Πορτοκάλια
Λίγα φύλλα δυόσμου
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/3 Φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι
1 Κουταλάκι γλυκού μουστάρδα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα τρία πορτοκάλια και τα κόβουμε σε φέτες, ενώ παίρνουμε το ξύσμα από το τέταρτο και το κρατάμε στην άκρη. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το φινόκιο με το κρεμμύδι και τα πορτοκάλια πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο δυόσμο.
  • Για το ντρέσινγκ φτιάχνουμε μια βινεγκρέτ πορτοκαλιού. Βάζοντας σε ένα μπολ όλα τα υλικά και το ξύσμα του πορτοκαλιού. Χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί η σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και σπόρια από ρόδι.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site: www.olivemagazine.gr