Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

ΨΗΤΑ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Κυδώνια
1 Φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
750ml Μαυροδάφνη
1 Ξυλάκι κανέλας
4 Καρφάκια γαρίφαλο
500γρ. Κρέμα γάλακτος
2 Κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι γλυκού κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τα κυδώνια και τα σκουπίζουμε καλά. Τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα βάζουμε μέσα σε ταψάκι, να είναι στριμωγμένα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τη μαυροδάφνη με την κανέλα και τα γαρίφαλα.
  • Πασπαλίζουμε τη κυδώνια με τη ζάχαρη και περιχύνουμε με το ζεστό κρασί από τα οποίο έχουμε αφαιρέσει τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε το ταψί και ψήνουμε στο 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. 
  • Ξεσκεπάζουμε το ταψί και περιχύνουμε τα κυδώνια με το σιρόπι που έχει μείνει. Συνεχίζουμε το ψήσιμο χωρίς να τα σκεπάζουμε για 30 λεπτά ακόμη. Και τ αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ ώσπου να αποχτήσει παχύρρευστη μορφή. Προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2 λεπτά.
  • Σερβίρουμε τα κυδώνια μαζί με την κρέμα που φτιάξαμε και περιχύνουμε με το σιρόπι.

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΙ ΞΕΡΗ ΜΥΖΗΘΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό σπαγγέτι
Αλάτι
2 Κουταλιές σούπας κόκκους πιπεριού, ή και παραπάνω αν θέλετε
Ξερή μυζήθρα τριμμένη
Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
ΥΛΙΚΑ

  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει. Με το γουδί λιώνουμε τους κόκκους του πιπεριού. Βράζουμε τα μακαρόνια τα στραγγίζουμε και τα σερβίρουμε σε πιάτα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και το πιπέρι διακοσμούμε με φυλλαράκια βασιλικού και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΦΡΙΚΑΣΕ

ΥΛΙΚΑ
800γρ. Διάφορα μανιτάρια
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Ποτηράκι λευκό κρασί
1 Μαρούλι ψιλοκομμένο
4 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
1 Αβγό
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, τα σοτάρουμε και αυτά ελαφρά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μαρούλι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και μείνουν με τη σάλτσα τους κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Χτυπάμε το αβγό με το λεμόνι και αυγοκόβουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
6 Φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι
30γρ. Νωπή μαγιά
1 Φλιτζάνι του τσαγιού φρέσκο γάλα
1/2 Φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες
1/3 Φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο
1/2 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Κρόκο αβγού χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Βράζετε σε μικρή κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα του πορτοκαλιού, το αλάτι και τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μεταξύ, διαλύουμε τη μαγιά, σε 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί για να γίνει ένα χυλός. Αφήνουμε για μισή ώρα να διπλασιαστεί ο χυλός. Κοσκινίζουμε το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνουμε τα δύο προηγούμενα μείγματα και ζυμώνουμε έτσι ώστε να έχουμε μία ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
  • Αλείφουμε τη ζύμη με βούτυρο και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα. Πλένουμε τις σταφίδες και τις στεγνώνουμε καλά. Τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Ξαναζυμώνουμε τη ζύμη σκορπίζοντας ανάμεσα τις σταφίδες. Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα να φουσκώσει και πάλι. Αλείφουμε με τον κρόκο του αβγού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
4 Καρότα
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα μανιτάρια σε κομμάτια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τρίβουμε τα καρότα στον τρίφτη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, σοτάρουμε λίγο τα μανιτάρια και προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, τα τριμμένα καρότα και λίγο νερό, αλατίζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Βράζουμε τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με τη σάλτσα σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με τριμμένο πικάντικο τυρί της αρεσκείας μας.

Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
10 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
10 Αβγά
10 Κουταλιές σούπας σιμιγδάλι
10 Κουταλιές σούπας καρυδόψιχα
10 Κουταλιές σούπας φρυγανιά τριμμένη
Λίγο βούτυρο για να βουτυρώσουμε το ταψί.
Για το σιρόπι:
1 Κιλό ζάχαρη
1 Λίτρο νερό
2 Βανίλιες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τους κρόκους και τη ζάχαρη σ ένα μπολ και τα δουλεύουμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Χτυπάμε τ ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τους κρόκους και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το σιμιγδάλια, την καρυδόψιχα και τη φρυγανιά, χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το κόβουμε σε κομμάτια.
  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι:
  • Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν για 5 λεπτά, προσθέτουμε τις βανίλιες. Το αφήνουμε άλλα δύο λεπτά, κατόπιν το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε αμέσως το γλυκό μας.
  • Εάν θέλουμε μπορούμε επάνω σε κάθε κομμάτι να βάλουμε καρύδια για διακόσμηση ή να πασπαλίζουμε με καρυδόψιχα χοντροκομμένη.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΦΑΒΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Χταπόδι περίπου ένα κιλό
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 1/2 Φλιτζάνι φάβα
2/3 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
1 Νεροπότηρο ξίδι
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το χταπόδι σε πολύ νερό μαζί με το ξίδι, μέχρι να μαλακώσει. Το κόβουμε ή σε μεγάλα κομμάτια ή απλά κόβουμε τα πλοκάμια του και το σοτάρουμε σε μισό φλιτζάνι λάδι. Το πασπαλίζουμε με τη ρίγανη και ανακατεύουμε. Σ ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Το αποσύρουμε από τη φωτιά. Πλένουμε καλά τη φάβα, τη βάζουμε σε κατσαρόλα και προσθέτουμε άφθονο νερό ώστε να τη σκεπάζει. Την αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά, χωρίς ν ανακατεύουμε μόνο αφαιρούμε τον αφρό που θα βγάζει.. Αφού περάσει μισή ώρα ρίχνουμε μέσα την πάπρικα, αλατοπίπερο και το σοταρισμένο κρεμμύδι μαζί με το λάδι του, ανακατεύουμε και αφήνουμε στη φωτιά για άλλα 20 λεπτά. Σερβίρουμε τη φάβα με το χταπόδι από πάνω της.

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό σουπιές καθαρισμένες
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λάδι
1 Ποτήρι λευκό κρασί
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1 Κρεμμύδι σε φετάκια
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
Λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
500γρ. Διάφορα χόρτα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε τις σουπιές, αφού τις έχουμε κόψει σε κομμάτια στο ελαιόλαδο και τις σοτάρουμε ελαφρά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Σβήνουμε με το κρασί και τις αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε στη κατσαρόλα τα χόρτα, το φρέσκο κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά. Συμπληρώνουμε και αφήνουμε να βράσουν για άλλα 15 λεπτά. 

Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΣΟΥΠΙΑ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό σουπιά σε κομμάτια
500γρ. Κοφτό μακαρονάκι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Θυμάρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 Φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 Νεροπότηρο λευκό ξηρό κρασί
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια της σουπιάς και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά που θα βγάλει.
Ρίχνουμε το λάδι το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πολτό σκόρδου και το κρασί, ανακατεύουμε για λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το πελτέ, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με θυμάρι. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Ρίχνουμε 750ml. ζεστό νερό και βάζουμε στη κατσαρόλα το ζυμαρικό μας. Ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πιει όλο το νερό και να έχει βράσει το μακαρόνι. Κλείνοντας πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
6 Πατάτες βρασμένες κομμένες σε φέτες
2 Φιλέτα στήθος κοτόπουλου βρασμένα και ψιλοκομμένα
1 Φλιτζάνι τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
500ml. Φρέσκο γάλα
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
2 Κρόκους αβγών χτυπημένους
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε διαρκώς με σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα. Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθούν με τη κρέμα.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και στρώνουμε τις πατάτες, να μισοκαλύπει η μία την άλλη. Ενδιάμεσα απλώνουμε το κοτόπουλο και το καλύπτουμε με μία στρώση πατάτες. Περιχύνουμε με την κρέμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΕΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2 Κρόκους αβγών
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι 
1 Φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Χτυπάμε τους κρόκους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε το μείγμα σε μπεν μαρί και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Το αφήνουμε να κρυώσει και χτυπάμε τη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει αφράτη και με απαλές κινήσεις την ενσωματώνουμε στο μείγμα. Μοιράζουμε σε μπολάκια και το τοποθετούμε στο ψυγείο. Όταν το σερβίρουμε αν θέλουμε το διακοσμούμε με ροζέτες σαντιγής. 

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
6 Χωριάτικα φύλλα
500γρ. Μακαρόνια βρασμένα
200γρ. Τυρί φέτα
3 Αβγά
1 Φλιτζάνι τσαγιού λιωμένο βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ ρίχνουμε τα βρασμένα μακαρόνια. Θρυμματίζουμε τη φέτα και τη ρίχνουμε μέσα στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε να πάει παντού. Αλατίζουμε πολύ ελαφρά γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή. ρίχνουμε μπόλικο πιπέρι. Χτυπάμε τ αβγά και τα ρίχνουμε μέσα στα μακαρόνια. Ανακατεύουμε καλά. Λιώνουμε το βούτυρο και μ ένα πινέλο βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί του φούρνου. 
  • Στρώνουμε τα 3 φύλλα, βουτυρώνοντας τα ένα ένα. Ρίχνουμε το μείγμα, το στρώνουμε γυρνάμε το περίσσευμα από τα φύλλα μέσα στο ταψί και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας και αυτά ένα ένα. Αν μας περισσέψει βούτυρο περιχύνουμε την πίτα, την κόβουμε σε κομμάτια και την ψήνουμε για 45 λεπτά στους 180 βαθμούς μέχρι το φύλλο να γίνει τραγανό και να πάρει όμορφο χρώμα. 

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Λάχανο ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
1 Κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 Φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
2 Ντομάτες ψιλοκομμένες
1/2 Ματσάκι μαϊναντό ψιλοκομμένο
50γρ. Σταφίδες (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το λάχανο. Τα σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πιουν τα υγρά που θα βγάλουν σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε τη ντομάτα.
  • Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει το ρύζι και να πήξει η σάλτσα. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νερό. Την ώρα που τελειώνει το φαγητό ρίχνουμε το μαϊντανό και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

ΟΕΜΛΕΤΑ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
200γρ Κασέρι σε φέτες
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 Πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες
Λίγο ελαιόλαδο
Λίγη ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μικρό τηγάνι, βάζουμε λίγο λάδι και 2 κουταλιές της σούπας νερό και βάζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και αρχίσουν να ροδοκοκκινίζουν. 
  • Σ ένα άλλο τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο χτυπάμε τα αβγά τα αλατοπιπερώνουμε, τα ρίχνουμε μέσα και ξεκινάμε να ψήνουμε την ομελέτα σε χαμηλή θερμοκρασία. Ρίχνουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι με τις πιπεριές και το κασέρι. Σκεπάζουμε το τηγάνι και σιγοψήνουμε για 5 λεπτά περίπου μέχρι το τυρί ν αρχίσει να λιώνει. Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε την ομελέτα ζεστή.

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΤΥΡΟΤΗΓΑΝΙΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Διάφορα τυριά τριμμένα
3 Ασπράδια χτυπημένα σε σφιχτή μαρέγκα
6 Κουταλιές κορν φλάουρ
Λάδι για τηγάνι
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα πλάθουμε σαν κεφτέδες. Τ αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν.
  • Τα σερβίρουμε ζεστά.

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΤΑΤΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΜΕ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό πατάτες
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
Δενδρολίβανο
1/2 Ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε τις πατάτες καλά. Τις βράζουμε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε. Τις βάζουμε σε πυρέξ, τις ανακατεύουμε με το πολτό σκόρδου, τις περιχύνουμε με το λάδι και το λεμόνι και τις πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο και το πιπέρι. Τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Σοκολάτα κουβερτούρα
1/2 Λίτρο γάλα
50γρ. Ζάχαρη
4 Κρόκοι αβγών
5 Ασπράδια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε να λιώσει σε μπεν μαρί μαζί με το γάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους, ανακατεύοντας συνέχεια, και αφήνουμε τη κρέμα να κρυώσει λίγο ακόμη. Στο μεταξύ χτυπάμε τ ασπράδια σε μαρέγκα. Την ανακατεύουμε απαλά με την κρέμα, την μοιράζουμε σε μπολάκια και την βάζουμε στο ψυγείο.

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
6 Αβγά
220γρ Γιαούρτι στραγγιστό
3 Κουταλάκια γλυκού μπέϊκιν
2 Κουταλάκια γλυκού ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Στο μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι ν ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το γιαούρτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών στο μείγμα. Σ ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε εναλλάξ αλεύρι μαρέγκα ώσπου να τελειώσουν τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
  • Βουτυρώνουμε μια φόρμα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
  • Αν θέλουμε όταν το βγάλουμε από τη φόρμα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΟΜΕΛΕΤΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ

ΥΛΙΚΑ
300γρ. Κιμά
6 Αβγά
100γρ. Βούτυρο φρέσκο
1 Κρεμμύδι
50ml. Κρασί λευκό
3 Ώριμες ντομάτες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό βούτυρο και ρίχνουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον κιμά και τσιγαρίζουμε ώσπου να σωθούν τα υγρά που θα βγάλει και να πάρει όμορφο χρώμα. Τον σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε τις ντομάτες τις οποίες έχουμε ψιλοκόψει, αλάτι, πιπέρι και τα βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να μείνει μόνο με τη σάλτσα. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και όταν κάψει ρίχνουμε μέσα τα αβγά όταν ψηθεί η ομελέτα την γυρίζουμε από την άλλη και στρώνουμε από πάνω τον κιμά. Όταν είναι έτοιμη τη διπλώνουμε στα δύο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού ρύζι
1 Κρεμμύδι
4 Φλιτζάνια τσαγιού ζωμός κρέατος
4 Λουκάνικα χωριάτικα
1/2 Ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασιού
4 Κουταλιές λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο τριμμένο
Κεφαλοτύρι τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι. Προσθέτουμε το λάδι και σκεπάζουμε με το καπάκι και τηγανίζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, χωρίς το κρεμμύδι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα. Σε μία κατσαρόλα έχουμε βάλει το ζωμό ζεστό, προσθέτουμε το περιεχόμενο του τηγανιού και βράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο το πιπέρι, αλάτι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα κομμένα σε μικρά κομμάτια και το κρασί. Σιγοβράζουμε ακόμη για 10 λεπτά περίπου. Σερβίρουμε το ριζότο ζεστό και πασπαλίζουμε με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό γαύρο
3 Ντομάτες ώριμες
1 Ντομάτα σφιχτή
2 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
1 Ποτήρι λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Χυμό από ένα λεμόνι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα ψάρια, κόβουμε και πετάμε τα κεφάλια και τα έντερα, το πλένουμε και τα βάζουμε σε σειρές σ ένα ταψάκι. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκοβούμε σε μια λεκάνη τις ώριμες ντομάτες. 
  • Ρίχνουμε το λάδι, το μισό μαϊντανό, το πολτό σκόρδου, το χυμό λεμονιού και το αλατοπίπερο, τ ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τα ψάρια. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, στολίζουμε με φέτες ντομάτας και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
120γρ. Βούτυρο
100γρ. Μέλι
1 Αβγό
300γρ. Αλεύρι
1 Φακελάκι μαγιά
Λίγη κανέλα
Ελάχιστο αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε το βούτυρο στο μίξερ και προσθέτουμε λίγο λίγο το μέλι, το αβγό χτυπημένο, το αλεύρι και τη μαγιά. την κανέλα και το αλάτι. Δουλεύουμε όλα τα υλικά μαζί και όταν είναι έτοιμη η ζύμη την αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά. Φτιάχνουμε τα μπισκότα σε ότι σχήμα μας αρέσει και ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200 βαθμούς.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

ΓΑΡΙΔΕΣ ΠΑΝΕ

ΥΛΙΚΑ
600γρ. Γαρίδες
100γρ. Αλεύρι
Λάδι για τηγάνι
1/2 Ποτήρι νερό παγωμένο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
1 Σφηνάκι ξίδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να ζεσταθεί και ρίχνουμε μέσα τις γαρίδες ακαθάριστες. Ρίχνουμε το ξίδι και τις αφήνουμε να βράσουν  για 3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς. Αφήνουμε τις γαρίδες να κρυώσουν και τις καθαρίζουμε. Βάζουμε το αλεύρι, το πιπέρι και το αλάτι σε ένα μπολ και ρίχνουμε το νερό ανακατεύουμε να γίνουν χυλός. Βουτάτε τις γαρίδες στο χυλό και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Αβγά
1/2 Νεροπότηρο ζάχαρη
1 Νεροπότηρο λάδι
1 Βανίλια
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Όσο αλεύρι χρειαστεί περίπου 1/2 κιλό
Για τη γέμιση
1 Μήλο
1 Κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 Κουταλιές της σούπας χοντροκομμένα καρύδια
1 Κουταλιά της σούπας ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε στο μίξερ για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το λάδι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ και αλεύρι σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το βάζουμε σ ένα βουτυρωμένο ταψί.
Καθαρίζουμε το μήλο, το κόβουμε στη μέση και βγάζουμε τα κουκούτσια και αφού το κόψουμε σε λεπτές φετούλες, το στήνουμε πάνω στο κέικ. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη κανέλα, τα καρύδια, τη ζάχαρη και πασπαλίζουμε από πάνω τα μήλα. Το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 45 λεπτά.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

ΚΕΙΚ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΑΙ ΑΝΗΘΟ

ΥΛΙΚΑ
3 Αβγά
1 Ποτήρι κασέρι τριμμένο
2 Ποτήρια άσπρο τυρί τριμμένο
1/2 Ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 Νεροπότηρο λάδι
1 Κρασοπότηρο γάλα
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
Όσο αλεύρι πάρει περίπου 750γρ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το γάλα, το λάδι και τα χτυπάμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα. Ρίχνουμε τον άνηθο, το άσπρο τυρί και το κασέρι και όσο αλεύρι χρειαστεί και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε μέχρι να σφίξει η ζύμη. Βουτυρώνουμε τη φόρμα του κέικ και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
Ρίχνουμε τη ζύμη που έχουμε φτιάξει και το ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου. Τη πρώτη μισή ώρα δεν ανοίγουμε τη πόρτα του φούρνου.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΧΟΙΡΙΝΗ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΗ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χοιρινό σε μικρά κομμάτια
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Εστραγκόν
Ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτού σκόρδου
2 Κουταλιές βούτυρο
Χυμό από 3 λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
1 Κουταλιά σούπας μέλι
1 1/2 Κιλό πατάτες
Θυμάρι
Ηλιέλαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει από το πολύ νερό. Σ ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και μία κουταλιά βούτυρο. Ρίχνουμε και λίγο εστραγκόν και το πολτό του σκόρδου και όταν ζεσταθεί βάζουμε το κρέας το οποίο το γυρίζουμε σε τακτά διαστήματα για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μισοτηγανιστεί και να πάρει ένα ομοιόμορφο χρώμα. 
  • Ανακατεύουμε το χυμό λεμονιού με το μέλι και τη μουστάρδα και ρίχνουμε το μείγμα στο φαγητό, αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με πάπρικα, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε να τελειώσει το μαγείρεμα για 20 λεπτά περίπου και να μείνει μόνο με το λάδι του.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες στα τέσσερα, αν είναι πολύ μεγάλες σε περισσότερα κομμάτια και τις βάζουμε σε αλατισμένο νερό να μισοβράσουν τόσο ώστε να μη διαλύονται. Σε τηγάνι βάζουμε το ηλιέλαιο με μία κουταλιά βούτυρο και πασπαλίζουμε με θυμάρι. Όταν κάψει βάζουμε τις πατάτες που παίρνουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα για να μη διαλυθούν, δεν βάζουμε πολλές κάθε φορά, τις γυρίζουμε προσεκτικά μέχρι να πάρουν μία όμορφη χρυσαφί κρούστα.
  • Σερβίρουμε το φαγητό μας με τις πατάτες ζεστό, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη γραβιέρα και καλή μας όρεξη!!!!