Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΥΤΕΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό μοσχαρίσιο
1 Κρεμμύδι τριμμένο
6 Φρυγανιές τις βάζουμε στο μούλτι και τις τρίβουμε
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
Κύμινο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Αβγά
Λάδι για τηγάνι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ
1 Κονσέρβα ντοματάκια αποφλοιωμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Τσίλι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πιπεριά καυτερή
Πολτό σκόρδου
Λάδι
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΡΕ
2 Κιλά πατάτες
1 Γεμάτη κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
Γάλα όσο πάρει
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Ζυμώνουμε τον κιμά με όλα τα υλικά μαζί και βάζουμε το μείγμα για μία ώρα στο ψυγείο. Ζυμώνουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να πάρουν ένα όμορφο χρώμα.
  • Τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί και ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
  • Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και την καυτερή πιπεριά. Ρίχνουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και το κάρι. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου λίγο πριν σβήσουμε το φαγητό βάζουμε μέσα στη σάλτσα τα σουτζουκάκια.
  • Καθαρίζουμε τις πατάτες τις κόβουμε στα τέσσερα (για να βράσουν πιο γρήγορα) και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με τη μαργαρίνη. Χτυπάμε να λιώσουν οι πατάτες και να λιώσει το βούτυρο και ρίχνουμε το γάλα λίγο λίγο μέχρι να πάρει ο πουρές την υφή που μας αρέσει. Δεν ρίχνουμε πολύ γάλα από την αρχή για να μη μας βγει πολύ νερουλός.
  • Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΤΥΡΟΚΡΟΚΕΤΕΣ ΜΕ ΑΝΘΟΤΥΡΟ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ανθότυρο
2 Κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
4 Αβγά χτυπημένα
Αλάτι
Πιπέρι
Αλεύρι (όσο πάρει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ θρυμματίζουμε το ανθότυρο και προσθέτουμε αλατοπίπερο και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε πολύ καλά με μία σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα μείγμα που να μη κολλάει στα χέρια και να μπορούμε να το πλάσουμε.
  • Στρώνουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετούμε τις κροκέτες που έχουμε ετοιμάσει ή στρογγυλές σαν κεφτεδάκια ή πλακέ.
  • Τις αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ

ΥΛΙΚΑ
700γρ. Φακές
4 Σκελίδες σκόρδο
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 Φύλλα δάφνης
4 Κουταλιές σούπας ξίδι
15 Αγγουράκια τουρσί ψιλοκομμένα
10 Μικρά μικρά ντοματίνια κομμένα
4 Κουταλιές σούπας καλαμπόκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές, τις βράζουμε για 40 λεπτά σε αλατισμένο νερό με το σκόρδο και τα δαφνόφυλλα.
  • Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε τις φακές και τις ραντίζουμε με ξίδι.
  • Προσθέτουμε τα αγγουράκια, το βρασμένο καλαμπόκι και τις ντομάτες.
  • Ρίχνουμε πιπέρι, λίγο αλάτι και το ελαιόλαδο. 
  • Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site: bletsas.gr

Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
12 Πιπεριές κέρατο
1/4 Κιμά
3 Ασπράδια βραστών αβγών
Ελαιόλαδο
Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
60γρ. Φέτα
2 Κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουταλιά σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 Ποτήρι νερού χυμό ντομάτας
2 Καρότα
Ελάχιστη κανέλα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε και καθαρίζουμε το εσωτερικό των πιπεριών. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε το σκόρδο και τον κιμά και ανακατεύουμε καλά να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό ποτήρι νερό και το χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά περίπου.
Αφού κρυώσει προσθέτουμε την κανέλα, το δυόσμο, τα ασπράδια ψιλοκομμένα, τη φέτα σε κομματάκια, το καρότο σε μικρά κυβάκια.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και γεμίζουμε τις πιπεριές.
Αναμιγνύουμε τη τριμμένη φρυγανιά με το κεφαλοτύρι και πασπαλίζουμε τις πιπεριές πάνω από τη τον κιμά.
Ψήνουμε για 1/2 ώρα στους 200 βαθμούς.

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΒΑΝΙΛΙΑΣ

ΥΛΙΚΑ
6 1/2 Κούπες αλεύρι μαλακό
1 Κούπα βούτυρο φρέσκο
2 1/2 Κούπες ζάχαρη
4 Αβγά
1 Κούπα γάλα
4 Βανίλιες
2 Κουταλάκια του γλυκού αμμωνία
2 Κρόκους αβγών
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να μαλακώσει και το χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα για 10 λεπτά.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά τη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά, το αλεύρι και τη βανίλια.
  • Ζεσταίνουμε το γάλα να γίνει χλιαρό. Προσθέτουμε την αμμωνία ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στη ζύμη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για 20 λεπτά. Παίρνουμε κομμάτια από τη ζύμη και πλάθουμε τα κουλουράκια σε σχήμα της αρεσκείας μας. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  • Τα αλείφουμε τον κρόκο αβγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

ΥΛΙΚΑ
Για 6 άτομα
1,5 Κιλό χοιρινό για τηγανιά
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Πάπρικα
1/2 Ποτήρι ελαιόλαδο
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κουταλάκι γλυκού μέλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας και το αφήνουμε να στραγγίσει.
  • Σ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι με το βούτυρο, βάζουμε το πολτό σκόρδου και το κρέας και το γυρίζουμε αρκετές φορές να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Ρίχνουμε το χυμό του πορτοκαλιού στον οποίο έχουμε διαλύσει το μέλι, βάζουμε αλάτι και τα μπαχαρικά μας, σκεπάζουμε το σκεύος μας και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 45 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας και να έχει πιει όλα τα υγρά του.
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με πατάτες φούρνου.

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

ΠΛΙΓΟΥΡΙ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού πλιγούρι
100ml. Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κονσέρβα ντοματάκια
800ml Ζωμό λαχανικών
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Χυμός από 1 λεμόνι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου με το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το πλιγούρι και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τη ντομάτα, το ζωμό και λίγο αλάτι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου 25 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και το λεμόνι και πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΔΥΟΣΜΟ

ΥΛΙΚΑ
400γρ. Ρύζι για πιλάφι, πλυμένο και στραγγισμένο
150ml. Ελαιόλαδο
1 Λίτρο ζωμός λαχανικών
1 Κουταλιά σούπας κόλιανδρο σε σε σκόνη
100γρ. Σταφίδες μουλιασμένες σε νερό και στραγγισμένες
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1/2 Ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου, σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 5 λεπτά. Βάζουμε τον κόλιανδρο, τις σταφίδες, το ζωμό και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο το πιλάφι μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το δυόσμο, και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα, για 10 λεπτά. Σερβίρουμε ζεστό.

ΠΑΝΤΣΑΝΕΛΑ

ΥΛΙΚΑ
350γρ. Περίπου μπαγιάτικο ψωμί
5 Ντομάτες
1 Πράσινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 Αγγούρι κομμένο σε φέτες
1 Κουταλιά σούπας κάππαρη
Λίγες ροδέλες ελιάς
Βασιλικό ψιλοκομμένο
2 Κουταλιές σούπας ξίδι
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεφλουδίζουμε 2 από τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε. Κόβουμε το ψωμί σε μικρές μπουκίτσες, το βάζουμε σ ένα μπολ και το περιχύνουμε με την πολτοποιημένη ντομάτα. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15 λεπτά περίπου.
Σε σαλατιέρα βάζουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι, το αγγούρι, την κάππαρη, τις ελιές, το βασιλικό, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε τις ντομάτες σε κομματάκια τις βάζουμε στη σαλατιέρα, μαζί με το μουσκεμένο ψωμί και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη σαλάτα για 2-3 ώρες στο ψυγείο πριν τη σερβίρουμε.

ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

ΥΛΙΚΑ
5 Μπριζόλες
4-5 Κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
1 Κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Αλάτι
Πιπέρι
1/2 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
1 Κουτάκι μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς. Στρώνουμε σ ένα ταψάκι τα κλαδάκια δεντρολίβανου, το κρεμμύδι και το σκόρδο, και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Από πάνω βάζουμε τις μπριζόλες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει. Ρίχνουμε τη μπύρα. Ραντίζουμε λίγο ελαιόλαδο και τις βάζουμε στο φούρνο. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε στους 220 βαθμούς και αφήνουμε να ψηθούν για 1 ώρα στο ενδιάμεσο τις γυρίζουμε για ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
  • Συνοδεύουμε με πατάτες φούρνου και σαλάτα εποχής.

ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά πατάτες baby καλά πλυμμένες
1 1/2 Κιλό αρνί
2 Λεμόνια
2 Κουταλιές σούπας μουστάρδα
Αρκετή ρίγανη
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού που μέσα έχουμε διαλύσει τη μουστάρδα και το λάδι. 
  • Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Μετά την πρώτη ώρα προσθέτουμε μία κούπα νερό και βάζουμε τις πατάτες τις οποίες έχουμε αλατοπιπερώσει. Ανά τακτά διαστήματα ραντίζουμε το κρέας από το ζωμό του ταψιού. 
  • Συνολικά ψήνουμε για 2-2 1/2 ώρες μέχρι να είναι έτοιμο το κρέας.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

ΓΑΡΙΔΟΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΡΟΚΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φέτες μπέικον
450γρ. Γαρίδες καθαρισμένες
100γρ. Ρόκα
10 Ντοματίνια κομμένα στη μέση
2 Κουταλιές σούπας γιαούρτι
2 Κουταλιές σούπας ξίδι μπαλσάμικο
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σοτάρουμε το μπέικον σ ένα αντικολλητικό τηγάνι να γίνει τραγανό.
  • Το βγάζουμε από το τηγάνι το ψιλοκόβουμε και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για 5 λεπτά. Τις μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα. Προσθέτουμε τη ρόκα και τα ντοματίνια και ανακατεύουμε απαλά. Αναμιγνύουμε το γιαούρτι, το μπαλσάμικο, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι ανακατεύοντας καλά με σύρμα. Περιχύνουμε τη σαλάτα και ανακατεύουμε.
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site www.sidagi.gr

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ


ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό χταπόδι κομμένο σε κομμάτια
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Δαφνόφυλλο
Μπαχάρι
1 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι 
Πιπέρι
500γρ. Σπαγγέτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι και το αφήνουμε να σοταριστεί μέχρι να κοκκινίσει ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε περίπου 40 λεπτά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό.
  • Τα στραγγίζουμε και τα ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 2 λεπτά. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Αρακά
500γρ. Ταλιατέλες
1/2 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
350γρ. Μανιτάρια κομμένα σε φέτες
600γρ. Ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Πιπεριές σε φέτες
50γρ. Ελιές σε ροδέλες
1/2 Φλιτζάνι λευκό κηρό κρασί
2 Κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τον αρακά, τις πιπεριές, τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά περίπου.
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε στη σάλτσα. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και τις ελιές και βράζουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1/2 Κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια
4 Ποτήρια νερό
2 Κύβους ζωμό βοδινού
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 Φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο. Προσθέτουμε το ζωμό, το νερό, αλατοπίπερο και τις πατάτες. Αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να είναι έτοιμες οι πατάτες. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με ένα ραβδομίξερ λιώνουμε τις πατάτες έτσι ώστε η σούπα μας να γίνει βελουτέ.
  • Ρίχνουμε το τυρί και το μαϊντανό.
  • Μέσα σε κάθε πιάτο όταν σερβίρουμε μπορούμε να συμπληρώσουμε μερικά κρουτόν και κομμάτια μπέικον που προηγουμένως τα έχουμε βάλει σε αντικολλητικό τηγάνι για να είναι ξεροψημένα.

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Κριθαράκι χοντρό
1 1/2 Κιλό χταπόδι κομμένο
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 Κουταλιά σούπας πελτέ
1/2 Φλιτζάνι λευκό κρασί
Λίγο μπαχάρι
Λίγο γαρίφαλο
Κανέλα
1 Κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μέτρια φωτιά βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα και περιμένουμε να εξατμιστούν τα υγρά που θα βγάλει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι και το μαραίνουμε. Ρίχνουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ρίχνουμε 2 λίτρα νερό.
  • Σιγοβράζουμε για 40 λεπτά, να μαλακώσει το χταπόδι.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10-15 λεπτά. Εάν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
  • Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΟΜΕΛΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Αβγά
4 Κουταλιές της σούπας γάλα
3 Φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Μελιτζάνα καθαρισμένο και κομμένη σε κύβους
2 Πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε ροδέλες.
2 Πατάτας βρασμένες και κομμένες σε κύβους
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές να τηγανιστούν ελαφρά για μερικά λεπτά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις πατάτες και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά όλα μαζί ανακατεύοντας ελαφρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
  • Χτυπάμε τα αβγά. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το τυρί. Ρίχνουμε και το ζαμπόν στο μείγμα. Και τα λαχανικά που έχουμε σοτάρει.
  • Λαδώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και βάζουμε μέσα την ομελέτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου.

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ

ΥΛΙΚΑ
10 Πατάτες baby καλά πλυμμένες
1 1/2 Κιλό χταπόδι σε κομμάτια
6 Κρεμμύδια για στιφάδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Δεντρολίβανο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
2 Ντομάτες χαραγμένες στα 4
2 Δαφνόφυλλα
1 Κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
1 Κουταλάκι γλυκού μπαχάρι
1/4 Φλιτζανιού ξίδι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού λευκό ξερό κρασί
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά προσθέτουμε τα κρεμμύδια για στιφάδο ολόκληρα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τις πατάτες. Τα αφήνουμε περίπου για 10 λεπτά ενώ ανακατεύουμε ελαφρά.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, το χταπόδι, τις ντομάτες, το δεντρολίβανο, τη δάφνη, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. Περιχύνουμε με το ξίδι και το κρασί. Σιγοβράζουμε το φαγητό για περίπου 1 ώρα χωρίς να βάλουμε το καπάκι.
  • Προς το τέλος ρίχνουμε το πιπέρι και το αλάτι. 
  • Σερβίρουμε με τηγανιτές πατάτες ή με πιλάφι.

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΕΛΕΤΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ
Για 4 άτομα
8 Αβγά
1/4 Φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 Ψιλοκομμένες πιπεριές χρωματιστές
2 Πατάτες κομμένες σε κυβάκια
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σε χαμηλή φωτιά μαραίνουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές.
  • Προσθέτουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε, αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το τηγάνι. Μαγειρεύουμε τα λαχανικά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
  • Χτυπάμε τ αβγά με το μαϊντανό και περιχύνουμε τα λαχανικά. Όταν αρχίσει να πήζει η ομελέτα, την αναποδογυρίζουμε . Ψήνουμε μέχρι να ροδίσει καλά και η άλλη πλευρά.
  • Σερβίρουμε με συνοδεία πράσινης σαλάτας.

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μοσχάρι κομμένο σε κύβους
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Μπαστούνι κανέλας
1 Δαφνόφυλλο
500ml. Μαυροδάφνη
Λίγο μπαχάρι
1 Λεμόνι
500γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες
1 Κιλό κυδώνια
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αλευρώνουμε το μοσχάρι και το τσιγαρίζουμε σε ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το πολτό του σκόρδου και σβήνουμε με τη μαυροδάφνη. Σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου και ρίχνουμε τη ντομάτα, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο. Τα μεταφέρουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 30 λεπτά στους 170 βαθμούς. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε στα 6 και τα περνάμε με λίγο λεμόνι για να μη μαυρίσουν. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα σοτάρουμε με ελαιόλαδο.
  • Τα βάζουμε στο φαγητό και τα αφήνουμε για μισή ώρα. 
  • Στο τέλος πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο μαϊντανό. 
  • Συνοδεύουμε ιδανικά με πουρέ ή πιλάφι.

Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 Αβγό
Ελάχιστο αλάτι
2 Κουταλιές σούπας ζάχαρη
1 Κουταλιά σούπας κονιάκ
300γρ. Μαρμελάδα βερίκοκο ή άλλη της αρεσκείας μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε το μείγμα. Χτυπάμε το αβγό με το αλάτι, τη ζάχαρη και το κονιάκ και ραντίζουμε το μείγμα. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο λίγο τα αλεύρι. 
  2. Στρώνουμε τα 3/4 της ζύμης σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο σκεύος για τάρτες και απλώνουμε την μαρμελάδα ομοιόμορφα στην επιφάνεια της.
  3. Πλάθουμε με την υπόλοιπη ζύμη κορδόνια και τα τοποθετούμε σταυρωτά επάνω στη μαρμελάδα και ψήνουμε τη τάρτα στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά.

ΠΕΝΕΣ ΜΕ ΣΟΛΩΜΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πένες ή άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας σας
200γρ. Φιλέτο καπνιστό σολωμού
250ml. Κρέμα γάλακτος
Αλάτι
Δυόσμο ψιλοκομμένο
1 Κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 Σφηνάκι βότκα
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα τηγάνι ή μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Ρίχνουμε το δυόσμο και ανακατεύουμε ελαφρά. Βάζουμε το σολωμό και τον σοτάρουμε πολύ ελαφρά. Ρίχνουμε την βότκα και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε τη κρέμα γάλακτος και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό και όταν φτάσει σε σημείο ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά. Τα αφήνουμε να βράσουν τόσο ώστε να είναι al dente. Τα στραγγίζουμε τα ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα και ρίχνουμε τη σάλτσα. Ανακατεύουμε να πάει η σάλτσα παντού και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.  

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

ΖΥΜΑΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Αλεύρι
1/3 Φλιτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
3/4 Ποτηριού νερό χλιαρό
Λίγο αλάτι
1 Φλιτζάνι τσαγιού τρίμα φέτας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και λίγο λίγο προσθέτουμε το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή που δεν θα κολλάει στα χέρια. 
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 μπαλάκια. Τα πλάθουμε στρογγυλά και ανοίγουμε μαι λακκούβα. Τα γεμίζουμε με λίγη φέτα και κλείνουμε σε μπαλίτσα να καλυφθεί το τυρί. Πατάμε το ζυμάρι να γίνει σαν πίτα.
  • Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και ψήνουμε την κάθε πίτα περίπου 4 λεπτά από κάθε πλευρά. 
  • Η φωτογραφία της συνταγής είναι από το site www.queen.gr

ΚΕΙΚ ΜΕ ΚΑΣΕΡΙ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού κασέρι τριμμένο
1 1/2 Φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι μαλακό
3 Αβγά
2 Κουταλιές σούπας μαργαρίνη
Λίγο δυόσμο
1 Φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σ ένα μπολ βάζουμε τ αβγά και τη μαργαρίνη και τα χτυπάμε με το σύρμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το δυόσμο, το κασέρι και στο τέλος το μπέικιν πάουντερ. Τελειώνουμε το ζύμωμα με το χέρι να αναμιχθούν καλά όλα τα υλικά.
  • Λαδώνουμε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ. Βάζουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
  • Ένα νόστιμο σνακ για όλες τις στιγμές της ημέρας.

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΡΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
1 Αβγό
Ελάχιστο αλάτι
2 Κουταλιές ζάχαρη
1 Κουταλιά κονιάκ
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 Φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια
2 Φλιτζάνια τσαγιού γάλα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 Φλιτζάνι τσαγιού κρέμα σαντιγί
4 Ροδάκινα
1/2 Φλιτζάνι τσαγιού μαρμελάδα βερίκοκο
1 1/2 Κουταλάκι κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Τρίβουμε το μείγμα. Χτυπάμε το αβγό με το αλάτι, με την ζάχαρη και το κονιάκ και ραντίζουμε το μείγμα του αλευριού. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και την ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπα αλεύρι. Την ανοίγουμε σε φύλλο και την στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
  • Το τρυπάμε σε διάφορα μέρη με ένα πιρούνι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 20 λεπτά. Και το αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Ετοιμάζουμε το άνθος αραβοσίτου με το γάλα και με 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη. Το κρυώνουμε και προσθέτουμε την κρέμα σαντιγί. Ανακατεύουμε τις δύο κρέμες και τις βάζουμε επάνω στη ψημένη ζύμη και τη βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο. Αφαιρούμε το φλούδι από τα ροδάκινα, τα κόβουμε σε φετάκια και τα βάζουμε επάνω στην τάρτα. Ζεσταίνουμε τη μαρμελάδα με 2 κουταλιές νερό, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και και κορν φλάουρ αφού το διαλύσουμε σε κρύο νερό. Βράζουμε το μείγμα για δύο λεπτά και το αδειάζουμε πάνω στα ροδάκινα. 

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΥΛΙΚΑ
1200γρ. Φιλέτο κοτόπουλου
2 Κουταλάκια γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Ψιλοκομμένες ντομάτες
6 Πολύχρωμες πιπεριές
Ρίγανη
1 Φλιτζάνι τσαγιού κόκκινο κρασί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα φιλετάκια που έχουμε κόψει σε κομμάτια. Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου και συνεχίζουμε το σοτάρισμα και σβήνουμε με το κρασί. 
  • Αφήνουμε για λίγο να εξατμιστεί το κρασί και προσθέτουμε τις ντομάτες. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά το κοτόπουλο.
  • Εν τω μεταξύ πλένουμε τις πιπεριές και τις κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια.
  • Τις βάζουμε και αυτές στη κατσαρόλα 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Προς το τέλος αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη. 
  • Συνοδεύουμε με πιλάφι.

Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

ΚΟΥΝΟΥΠΊΔΙ ΚΑΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΟΓΚΡΑΤΕΝ

ΥΛΙΚΑ
750γρ. Κουνουπίδι
750γρ. Μπρόκολο
4 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας αλεύρι
4 Φέτες μπέικον
1 Φλιτζάνι τσαγιού γάλα
1 Κεσεδάκι γιαούρτι
2 Φλιτζάνια τσαγιού τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο και τα κόβουμε σε φουντίτσες. Σε αλατισμένο νερό που βράζει βάζουμε το κουνουπίδι και το μπρόκολο για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
  • Τοποθετούμε τα λαχανικά σ ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε το τριμμένο τυρί και το μπέικον κομμένο σε κομμάτια.
  • Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τους κρόκους, το αλεύρι, το γάλα και το γιαούρτι να ομογενοποιηθούν. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και χτυπάμε τ ασπράδια σε μαρέγκα. Προσεκτικά ενσωματώνουμε τη μαρέγκα με το υπόλοιπο μείγμα και περιχύνουμε τα λαχανικά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα για 5 λεπτά. Κατόπιν χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25 λεπτά.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΧΑΝΤΡΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΜΠΕΙΚΟΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φασόλια χάντρες
150γρ. τυρί κρέμα
100γρ. Μπέικον σε φέτες
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Πιπέρι
1 Κονσέρβα ψιλοκομμένα ντοματάκια
1 Πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου και την πιπεριά. Βάζουμε και τις χάντρες και τις αφήνουμε λίγο ανακατεύοντας ελαφρά. Ρίχνουμε τα ντοματάκια και νερό τόσο ώστε να σκεπάζετε το φαγητό. Το αφήνουμε σε μεσαία θερμοκρασία για 1 ώρα περίπου.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μπέικον να γίνει λίγο κρατσανιστό. Όταν οι χάντρες είναι έτοιμες βρασμένες και έχουν μείνει με τη σάλτσα τους διαλύουμε μέσα το τυρί κρέμα και βάζουμε και το μπέικον. 
  • Σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστό.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό φιλέτο κοτόπουλου κομμένο σε κυβάκια
Ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι του γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια λευκά σε φέτες
1 Κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
1 Κουτάκι μπύρα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα
Θυμάρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Αφού έχουμε πλύνει και κόψει τα φιλέτα το κοτόπουλο τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε λάδι, πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Και τα ανακατεύουμε καλά με τα χέρια. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά κατά προτίμηση στον αέρα.
  • Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά και μετά ρίχνουμε το πελτέ. Περιμένουμε 2-3 λεπτά και περιχύνουμε με την μπύρα. Αλατοπιπερώνουμε και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μανιτάρια στο σκεύος με το κοτόπουλο, πασπαλίζουμε θυμάρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά.
  • Συνοδεύεται ιδανικά με πιλάφι ή με πατάτες τηγανιτές.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

ΤΑΛΙΑΤΕΣ ΜΕ ΠΕΣΤΟ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
500γρ Ταλιατέλες
4 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
500γρ, Μανιτάρια διάφορα
1 Ποτήρι κόκκινο κρασί
Λίγο θυμάρι
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
150γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Βράζουμε τις ταλιατέλες τόση ώρα όση χρειάζεται για να γίνουν al dente. 
  • Βάζουμε τα μανιτάρια στο μούλτι και τα ψιλοκόβουμε. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το θυμάρι, σβήνουμε με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα με να απορροφηθούν όλα τα υγρά,
  • Τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξαναβάζουμε στο μούλτι μαζί με το πολτό του σκόρδου, την παρμεζάνα και λίγο ελαιόλαδο. Τα χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το μαϊντανό και ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Σουρώνουμε τις ταλιατέλες. Ρίχνουμε το πέστο στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά με τα ζυμαρικά. 
  • Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
100γρ. Μπέικον
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Πράσο ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
500γρ, Μανιτάρια σε φέτες
2 Κουταλιές σούπας αλεύρι
2 Φλιτζάνια γάλα
2 Αβγά
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
1 Κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
Λίγη γαλέτα τριμμένη
1 Πρέζα μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Πιπέρι
2 Φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βάζουμε το μπέικον σε μία αντικολλητική κατσαρόλα και μόλις γίνει λίγο τραγανό το αφήνουμε στην άκρη. Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το πράσο για 5 λεπτά περίπου να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το πολτό σκόρδου, την πιπεριά και τα μανιτάρια.
  • Μόλις τα μανιτάρια μαλακώσουν, προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα να καβουρντιστεί και λίγο λίγο ρίχνουμε το γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα με γρήγορες κινήσεις μέχρι να αρχίσει να δένει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αβγά και τη γραβιέρα.Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε το μπέικον που έχουμε αφήσει στην άκρη και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Λαδώνουμε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με γαλέτα και αδειάζουμε μέσα το φαγητό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά περίπου. 
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρουμε.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Αστακό
1/2 Κούπα λάδι
1 Κουταλάκι πολτό σκόρδου
1 Κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
2 Κουταλιές σούπας πελτέ ντομάτας
2 Κουταλιές σούπας κέτσαπ
1 Κουταλιά σούπας βαλσάμικο
1/2 Ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Θυμάρι
Αλάτι
Πιπέρι
500γρ. Μακαρόνια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Διπλώστε την ουρά του αστακού προς το κεφάλι και δέστε τον καλά. Σε μια κατσαρόλα βάλετε νερό και όταν αρχίσει να βράζει και βάλτε τον αστακό με το κεφάλι μέσα. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τον να βράσει για μισή ώρα περίπου. Βγάλτε τον από την κατσαρόλα και κρατήστε τον ζωμό.Λύστε τον αστακό και απλώστε τον με την κοιλιά προς τα κάτω. Βάλτε στην πλάτη ένα βάρος για να ισιώσει. Όταν κρυώσει κόψτε την μεμβράνη της κοιλιάς και αφαιρέστε τη σάρκα. Χωρίστε τη σε κομμάτια. Σε μια κατσαρόλα ζεστάνετε το λάδι και σοτάρετε το πολτό σκόρδου.
  • Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά και το ζωμό. Σιγοβράστε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η σάλτσα, και ρίξτε μέσα τα κομμάτια του αστακού. Λίγο πριν σερβίρετε βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Στραγγίξτε και βάλτε σε μια πιατέλα. Ζεστάνετε τη σάλτσα με τον αστακό και περιχύστε τα μακαρόνια. Ανακατέψτε και σερβίρετε.

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ AL MARE

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό διάφορα θαλασσινά
1/2 Κιλό γαρίδες καθαρισμένες
1/2 Κούπα λάδι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
3 Ντομάτες ψιλοκομμένες
Πιπέρι καγιέν
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 Κιλό μακαρόνια
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  • Αχνίζουμε τα θαλασσινά και τις γαρίδες σε ελάχιστο νερό και κατόπιν τα στραγγίζουμε, κρατώντας όμως το ζωμό. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πολτό σκόρδου. Προσθέτουμε το ζωμό, τις ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  • Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει. Ρίχνουμε μέσα τα θαλασσινά και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο και τα στραγγίζουμε. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με μαϊντανό και λίγο πιπέρι.

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό ψαρονέφρι
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
500γρ. Μανιτάρια σε φέτες
100γρ. Ελιές σε ροδέλες
Θυμάρι
1 Ποτήρι λευκό κρασί
200ml. Κρέμα γάλακτος
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε το κρέας το στεγνώνουμε και το κόβουμε σε λεπτές φέτες. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι. Γυρνάμε το κρέας από όλες τις πλευρές να θωρακιστούν και όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από το τηγάνι.
  • Στο ίδιο σκεύος βάζουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το πολτό του σκόρδου. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και πασπαλίζουμε με το θυμάρι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά και όταν βγάλουν τα υγρά τους βάζουμε και πάλι το κρέας στη τηγάνι. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε τις ελιές και τη κρέμα γάλακτος. 
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε μ ένα πιλάφι ή με τηγανιτές πατάτες.