Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Φλιτζάνι ρύζι μαγειρεμένο
1 Κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 Φλιτζάνι μαγιονέζα
1/4 Κουταλάκι γλυκού πιπέρι
1 1/2 Φλιτζάνι σέλερι, κομμένο σε κυβάκια
1 1/2 Φλιτζάνι κοτόπουλο ψητό ή βραστό, σε μικρά κομματάκια
1 Φλιτζάνι κρεμμύδι, κομμένο σε κυβάκια
1 Πιπεριά καυτερή κομμένη σε κυβάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ακακατεύουμε τη πιπεριά, τη μαγιονέζα, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το κοτόπουλο και το ρύζι. Τα βάζουμε για μία ώρα στο ψυγείο πριν τα σερβίρουμε.

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΤΑ ΦΛΟΡΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 Βιτάμ
1/3 Φλιτζανιού ζάχαρη
5 Κουταλιές κονιάκ
1 Κρόκο αβγού
Μαρμελάδα της αρεσκείας σας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βιτάμ. Και προσθέτουμε τον κρόκο, το κονιάκ και τέλος το αλεύρι ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί μέτριο σε μέγεθος. Απλώνουμε τα 2/3 της ζύμης και φροντίζουμε να καλύπτονται και τα πλαϊνά του ταψιού. Στη συνέχεια απλώνουμε από πάνω την μαρμελάδα αφού την έχουμε χτυπήσει μ ένα πιρούνι να ρευστοποιηθεί λίγο. Με τη ζύμη που κρατήσαμε πλάθουμε λεπτά κορδόνια και σχηματίζουμε ρόμβους επάνω από τη μαρμελάδα. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 40 περίπου λεπτά.

ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΗΛΑ

ΥΛΙΚΑ
1/5 Φλιτζανιού τσαγιού βούτυρο
2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
2 Αβγά
2 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
4 Μήλα κομμένα σε μικρά κομμάτια
Λίγο κονιάκ
Λίγο γάλα
Λίγη κανέλα
Ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο ν ασπρίσει λίγο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε τ αβγά και μετά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν, το γάλα και το κονιάκ.
Έχουμε κόψει κομματάκια τα μήλα και τα έχουμε πασπαλίσει με λίγη ζάχαρη και κανέλα όση ώρα φτιάχνουμε το μείγμα. Ανακατεύουμε τα μήλα με το μείγμα και τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί. Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Για να δούμε αν έχει ψηθεί βυθίζουμε ένα μαχαίρι και αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κιλά χοιρινό για τηγανιά
1 Κουτάκι μπύρα
1 Κόκκινη πιπεριά
1 Κίτρινη πιπεριά
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κρεμμύδι ξερό
2 Κρεμμυδάκια φρέσκα
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κούπα χυμό ντομάτας
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το κρέας σε ένα ταψί, κόβουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τ ανακατεύουμε και το αφήνουμε για 5 ώρες να μαριναριστεί. Το βάζουμε στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μείνει με το λάδι του.
Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014

ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΔΑ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Αβγά
1/2 Κιλό ντομάτες ώριμες
1 Κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε μικρά κομματάκια. Βάζουμε το τηγάνι με το βούτυρο στη φωτιά και όταν κάψει ρίχνουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη , το αλάτι και το πιπέρι. Τις αφήνουμε να βράσουμε μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους και αρχίσουν να γλασάρονται.
  • Σπάζουμε τότε τα αβγά σε ένα λεκανάκι, τα χτυπάμε λίγο με ένα πιρούνι και τ αδειάζουμε μέσα στο τηγάνι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ψηθούν.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Νεροπότηρο σπορέλαιο
2 Νεροπότηρα σιμιγδάλι χοντρό
2-3 Νεροπότηρα ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκό το θέλουμε)
4 Νεροπότηρα νερό
Κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε και την κανέλα. Μόλις ζεσταθεί ελαφρά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει όμορφο χρυσαφί χρώμα.
Όταν είναι έτοιμο ρίχνουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί με το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη κολλήσει και κατόπιν ρίχνουμε και το νερό. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μείγμα. Όταν κρυώσει λίγο αν θέλουμε το βάζουμε σε μία φόρμα του κέικ και το αναποδογυρίζουμε σε στρογγυλή πιατέλα για να έχουμε ένα όμορφο σχήμα. Όταν σερβίρουμε τα κομμάτια μπορούμε να βάλουμε από πάνω λίγο από κάποιο γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας μας.

Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ

Τη συνταγή αυτή την πήρα από τη φίλη Ελένη Μαρτίδου.
ΥΛΙΚΑ
500γρ. Πανσέτες χοιρινές
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο (προαιρετικά)
1 Κουταλάκι γλυκού πάπρικα
2 Κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 Φλιτζάνι ξύδι
2 Κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Χτυπάμε τις πανσέτες να τις πλατύνουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Βάζουμε όλα τα υλικά με τις πανσέτες σε ένα μπολ και ανακατεύουμε, το αφήνουμε στην άκρη για μία ώρα.
  • Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ρίχνουμε το γύρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ροδίσει. Προσοχή δεν χρειάζεται να βάλουμε λάδι.
  • Το σερβίρουμε με ψημένες πίτες για σουβλάκια και τηγανιτές πατάτες.

ΤΡΟΥΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΑΚΑΟ

ΥΛΙΚΑ
200γρ. Ζάχαρη
200γρ. Φρυγανιά τριμμένη
200γρ. Καρύδι χοντροκομμένο
Νερό
Κονιάκ
Κακάο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά του μίγματος (εκτός του κακάο) μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη την οποία κάνουμε μπαλίτσες. Και στο τέλος τις περνάμε από το κακάο να καλυφτούν γύρω γύρω.

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

ΨΗΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

ΥΛΙΚΑ
Πιπεριές Φλωρίνης
Αλάτι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ψήνουμε στο γκριλ. Τις γυρίζουμε ώστε να καεί η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Αφού κρυώσουν λίγο αφαιρούμε τη φλούδα, τα κοτσάνια και τα σπόρια. Αφού κρυώσουν, μπορούμε να τις βάλουμε σε ένα βάζο με ελαιόλαδο και τις διατηρούμε στο ψυγείο.

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

ΤΑΡΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΟΥ

ΥΛΙΚΑ
Για την τάρτα
500γρ. Αλεύρι
2 Αβγά
200γρ. Βούτυρο
1 Πρέζα αλάτι
1/2 Κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
Για την κρέμα
500γρ. Σταφύλια
500ml. Γάλα
3 Αβγά
1 Κουταλιά σούπας βούτυρο
1/2 Φλιτζάνι ζάχαρη
1 Βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν σε μία λεκάνη και κάνουμε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε τα αβγά και το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου.
Με απαλές κινήσεις τρίβουμε τα υλικά.
Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό.
Απλώνουμε τη ζύμη σε στρογγυλό ταψί που έχουμε βουτυρώσει καλά και κάνουμε μικρές τρυπούλες με μια οδοντογλυφίδα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Ζεσταίνουμε το γάλα προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να δέσει η κρέμα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύοντας καλά και τη βγάζουμε από τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 10 λεπτά.
Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα με προσοχή συνεχώς να μην κόψει.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το βούτυρο. Στρώνουμε την κρέμα στην ψημένη τάρτα και από πάνω στρώνουμε τις ρώγες του σταφυλιού.
Ραντίζουμε τα σταφύλια με νερό και πασπαλίζουμε ζάχαρη και τη βάζουμε στο γκριλ να καραμελώσει η ζάχαρη.

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ

ΥΛΙΚΑ
1350γρ. Αλεύρι
500γρ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
300γρ. Ζάχαρη
4 Αβγά
Χυμό από 3 πορτοκάλια
Ξύσμα ενός ποτοκαλιού
1/2 Φακελάκι μπέικιν
1 Πρέζα αλάτι
1 Πρέζα μαστίχα
2 Βανίλιες
1 Κουταλάκι γλυκού σόδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, βάζουμε τη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι ν αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα ένα τ αβγά. Όταν χτυπηθούν καλά, προσθέτουμε το χυμό των πορτοκαλιών μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει τη σόδα. Κατόπιν βάζουμε το αλάτι, τη μαστίχα, το ξύσμα πορτοκαλιού τις βανίλιες. Το βγάζουμε από το μίξερ και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι με το μπέικιν και ανακατεύουμε μ ένα κουτάλι. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά και πλάθουμε κουλουράκια σε ότι σχήμα θέλουμε. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό μακαρόνια χοντρά
250γρ. Βούτυρο γάλακτος
1/2 Λίτρο γάλα
6 Αβγά
300γρ. Φέτα
Αλάτι
Πιπέρι
5 Κουταλιές σούπας αλεύρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα στραγγίζουμε και τα ζεματάμε με το μισό βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με πιπέρι. Αλείφουμε ένα πυρέξ με βούτυρο και στρώνουμε τα μισά μακαρόνια τρίβουμε τη φέτα και σκεπάζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα μακαρόνια. Κρατάμε μισή κουταλιά από το βούτυρο και το υπόλοιπο το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το αλεύρι και το καβουρντίζουμε ελαφρά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε ζεστό γάλα λίγο λίγο, ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει. Ξαναβάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Χτυπάμε ολόκληρα τα αβγά με λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε σιγά σιγά στη κρέμα ανακατεύοντας γρήγορα ώσπου να γίνει ένα μείγμα. Σκεπάζουμε τα μακαρόνια με τη κρέμα και στην επιφάνεια βάζουμε το λιωμένο βούτυρο που κρατήσαμε. Βάζουμε το ταψί σε μέτριο φούρνο και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΟΓΚΡΑΤΕΝ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

ΥΛΙΚΑ
250γρ. Γιαούρτι στραγγιστό
1 Κιλό πατάτες
2 Κρεμμύδια
1 Αβγό
1/2 Κούπα γάλα
1 Κούπα κασέρι τριμμένο
1 Κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Πιπέρι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε τα δυο τυριά. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και αδειάζετε τις πατάτες που τις έχετε κόψει σε λεπτές φέτες σε στρώσεις, βάζοντας ανάμεσα τους τα τυριά, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, αλάτι και πιπέρι. Σ ένα μπολ χτυπάτε το γιαούρτι με το αβγό. Περιχύνετε τις πατάτες και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και 50 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
8 Κρόκους αβγών
2 Φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
1/4 Φλιτζανιού τσαγιού σιμιγδάλι
6 Φλιτζάνια τσαγιού γάλα
Φλούδα λεμονιού
Λίγη αμυγδαλόψιχα
1/2 Κιλό φύλλο κρούστας
1 Φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο
Ζάχαρη άχνη
Κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Προσθέτετε το σιμιγδάλι, δουλεύετε το μείγμα και ρίχνετε το γάλα ζεστό και λίγη φλούδα λεμονιού. Βράζετε την κρέμα μέχρι να πήξει, ενώ την ανακατεύετε διαρκώς. Την αφήνετε να κρυώσει. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί, 2 φύλλα. Αλείφετε με λιωμένο βούτυρο την επιφάνεια του δεύτερου φύλλου και πασπαλίζετε με λίγη αμυγδαλόψιχα. Επαναλαμβάνετε το ίδιο μέχρι να στρώσετε τα μισά φύλλα και τότε απλώνετε την κρέμα. Τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε με βούτυρο και πασπαλίζετε με αμυγδαλόψιχα. Τελειώνετε με 3 φύλλα και ραντίζετε την επιφάνεια της πίτας με όσο βούτυρο έχει μείνει. Την ψήνετε σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά και τη σερβίρετε πασπαλισμένη με αρκετή ζάχαρη άχνη και κανέλλα.

Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΑΔΕΝΙΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
2 Κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 Κουταλάκι γλυκού σόδα
4 Φλιτζάνια του καφέ λάδι
4 Φλιτζάνια του καφέ ζάχαρη
4 Φλιτζάνια του καφέ κόκκινο κρασί
Ξύσμα λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάτε πολύ καλά το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί και το ξύσμα λεμονιού. Ρίχνετε λίγο λίγο το αλεύρι και ζυμώνετε. Αν χρειαστεί ρίχνετε λίγο ακόμη αλεύρι να γίνει μία ζύμη όχι πολύ σφιχτή. Τη σκεπάζετε και αφήνετε για 10 λεπτά. Πλάθετε σε κορδόνια περίπου 15εκ. Ενώνετε τις δύο άκρες για να σχηματιστούν τα κουλουράκια και τα βάζετε σε ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα. Τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο 20 λεπτά περίπου.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΦΡΕΣΚΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΥΛΙΚΑ
500γρ. Μακαρόνια
4 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Κεφαλοτύρι τριμμένο
1 Φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο βασιλικό
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα του βασιλικού. Τα λιώνουμε σε ζεστό βούτυρο. Τα ρίχνουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και το αλατοπίπερο ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστά.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΣΕΡΙ ΣΤΟ ΠΗΛΙΝΟ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό χοιρινό μπούτι κομμένο σε μικρά κομματάκια
1 Κονσέρβα κομμένα μανιτάρια
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
2 Κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1 Ποτήρι κρασιού κονιάκ
200γρ. Κασέρι
Ελαιόλαδο
2 Πατάτες κομμένες σε λεπτές ροδέλες
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Πλένουμε το κρέας το αλατοπιπερώνουμε και το περνάμε λίγο από τηγάνι να ροδίσει. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομματάκια ντομάτας και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά.Στη συνέχεια προσθέτουμε τα κομματάκια χοιρινού και το κονιάκ. Αφήνουμε το φαγητό για 20 λεπτά να βράσει και αδειάζουμε το φαγητό σε ένα πήλινο, βάζουμε τις πατάτες από πάνω αφού πρώτα τις έχουμε μισοτηγανίσει. Προσθέτουμε το τυρί κομμένο σε μικρούς κύβους και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 περίπου λεπτά. 

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ

ΥΛΙΚΑ
5 Καλαμάρια μεγάλα
250γρ. Φέτα κομμένη σε κυβάκια
1 Πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 Πιπεριά κίτρινη ψιλοκομμένη
1 Κουταλάκι γλυκού πολτό σκόρδου
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο
4 Κουταλιές σούπας ούζο
Αλάτι
Πιπέρι
Μπούκοβο
Ντομάτα σε φέτες
100γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε εσωτερικά και κόβουμε τα πλοκάμια σε κομματάκια.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σωτάρουμε καλά τα κομμένα πλοκάμια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και το μπούκοβο, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά ακόμη στη φωτιά.
Μόλις κρυώσει το μείγμα προσθέτουμε τη φέτα και την παρμεζάνα και ανακατεύουμε.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδες.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε ένα πυρέξ και βάζουμε τα καλαμάρια.
Πάνω στα καλαμάρια βάζουμε από μία φέτα ντομάτα.
Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου, έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Πασπαλίζουμε με ρίγανη και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΚΕΙΚ ΜΕ ΑΧΛΑΔΙΑ

ΥΛΙΚΑ
25γρ. Σκούρα ζάχαρη
800γρ γρ. Αχλάδια κονσέρβα
225γρ. Βούτυρο
225γρ. Ζάχαρη άχνη
225γρ. Αλεύρι
4 Αβγά
100γρ. Καρυδόψιχα
2 Κουταλιές σούπας γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Βουτυρώνετε ένα στρογγυλό ταψί και με πασπαλίζετε με τη σκούρα ζάχαρη τα εσωτερικά τοιχώματα και τη βάση του. Στραγγίξτε τα αχλάδια από το σιρόπι της κονσέρβας το οποίο σιρόπι το κρατάμε για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Απλώνετε τ αχλάδα στον πάτο του ταψιού. Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη να γίνουν ένα μείγμα. Ενώ ανακατεύετε προσθέτετε ένα ένα τ αβγά, το αλεύρι, τα καρύδια και το γάλα. Γεμίζετε το ταψί με το μείγμα. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου. Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε το σιρόπι για 5 λεπτά. Αναποδογυρίζετε το κέικ και περιχύνετε με το σιρόπι.
  • Αν θέλετε όταν το σερβίρετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με μια μπάλα παγωτό.

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΚΕΜΠΑΜ ΓΙΑΟΥΡΤΛΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 Κιλό κιμά
1/2 Ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κούπα τριμμένη φρυγανιά
Κύμινο
Ρίγανη
1/2 Κούπα νερό
1 Κρεμμύδι τριμμένο
1 Αβγό
Πίτες για σουβλάκια
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
1 Κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
2 Πιπεριές
1 Κρεμμύδι
Μπούκοβο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ
1/2 Γιαούρτι στραγγιστό
2 Κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/2 Κουταλάκι του γλυκού τσίλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ ένα μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Πλάθουμε μακρόστενα μπιφτέκια και ψήνουμε στο γκριλ στους 220 βαθμούς για 10 λεπτά από την κάθε πλευρά να πάρουν ένα ομοιόμορφο χρώμα.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές τα οποία έχουμε τρίψει, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε μπούκοβο (όσο θέλουμε ανάλογα με το πόσο καυτερό μας αρέσει). Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη μουστάρδα και το τσίλι να γίνουν ένα μείγμα.
Ψήνουμε και τις πίτες για σουβλάκια βάζουμε μία σε κάθε πιάτο από πάνω βάζουμε τα κεμπάμ, τα οποία περιχύνουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού και από πάνω με τη σάλτσα ντομάτας.
Συνοδεύουμε με τηγανιτές πατάτες ή με πιλάφι και παγωμένη μπυρίτσα.

ΡΩΣΙΚΗ ΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
3 Βρασμένες πατάτες
2 Βρασμένα καρότα
50γρ. Βρασμένο αρακά
Αλάτι
Μαγιονέζα
Μουστάρδα
3 Αβγά βρασμένα
Πιπέρι
Κάπαρη
Ζαμπόν
1/2 Κόκκινη πιπεριά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα, την πιπεριά και το ζαμπόν σε μικρούς κύβους. Προσθέτουμε τον αρακά, το αλάτι, το πιπέρι και τα αβγά ψιλοκομμένα.
Αναμειγνύουμε ένα φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα με 1/2 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα και τα προσθέτουμε στη σαλάτα. Τα ανακατεύουμε απαλά, γαρνίρουμε με κάπαρη και σερβίρουμε.

Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

ΓΛΥΚΟ ΤΑΨΙΟΥ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ

ΥΛΙΚΑ
2 Νεροπότηρα αλεύρι
2 Νεροπότηρα ζάχαρη
2 Νεροπότηρα καρύδα
8 Αβγά
2 Βανίλιες
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
2 Νεροπότηρα ζάχαρη
3 Νεροπότηρα νερό
Φλούδα από πορτοκάλι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Χτυπάμε τα αβγά με τη ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου ανάλογα το φούρνο μας. Φτιάχνουμε το σιρόπι μας βράζοντας τα υλικά για 5 λεπτά. Ρίχνουμε το σιρόπι στο γλυκό αφού όμως πρώτα το έχουμε αφήσει να κρυώσει.

Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΚΡΕΜΜΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φύλλο κρούστας
4 Μεγάλα κρεμμύδια
400γρ. Φέτα
2 Αβγά
200ml. Ελαιόλδο
1 Ματσάκι σχοινόπρασο
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και σε μέτρια τ αφήνουμε να μαραθούν ανακατεύοντας τα τακτικά, χωρίς να πάρουν χρώμα, για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τ αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε τη φέτα τα χτυπημένα αβγά, το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνουμε. Σε λαδωμένο ρηχό ταψάκι απλώνουμε 6 φύλλα τα οποία αλείφουμε ένα ένα με ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή γέμιση. Στρώνουμε δύο φύλλα ενδιάμεσα και απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων πάνω στην πίτα. 
  • Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα να καλύψουμε όλη την επιφάνεια της πίτας, αλείφοντας τα και αυτά ένα ένα με ελαιόλαδο. 
  • Χαράζουμε σε κομμάτια, περιχύνουμε με ελάχιστο νερό και ελαιόλαδο. Ψήνουμε την κρεμμυδόπιτα στους 180 βαθμούς για περίπου 1 ώρα.

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΤΥΠΟΥ ΚΑΡΜΠΟΝΑΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1/2 Κιλό ζυμαρικά της αρεσκείας
150γρ. Μπέικον
100γρ. Γραβιέρα τριμμένη
2 Πιπεριές ψιλοκομμένες
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι καγιέν
500ml. Κρέμα γάλακτος
400γρ. Μανιτάρια σε κομμάτια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά και τα στραγγίζουμε. Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και τ ανακατεύουμε. Σ ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο τυρί. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 5 λεπτά να δέσουν όλα τα υλικά μεταξύ τους και τη ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τα ζυμαρικά. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστό το φαγητό.

ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Φύλλο σφολιάτας
4 Κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 Φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
3 Φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
700γρ. Μπρόκολο σε φουντίτσες
4 Αβγά
200ml. Κρέμα γάλακτος
200γρ. Τριμμένη γραβιέρα
Ρίγανη
Πάπρικα
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε για λίγο το μπρόκολο και το σουρώνουμε, Σ ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μπέικον, τα κρεμμυδάκια και το μπρόκολο. Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, βουτυρώνουμε ένα ταψάκι για τάρτες και στρώνουμε το φύλλο της σφολιάτας. Απλώνουμε επάνω το μείγμα και φροντίζουμε να είναι ομοιόμορφα στρωμένο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά με τη κρέμα γάλακτος προσθέτουμε το τυρί,, τη ρίγανη, τη πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και τα ρίχνουμε επάνω στο μείγμα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1/2 ώρα.

Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο χωριάτικο φύλλο για πίτες
1 Κιλό αρνίσιο κρέας, βραστό
1 Κιλό ξερά κρεμμύδια
100γρ. Ρύζι
200γρ. Φέτα
4 Αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
Δυόσμο
Βούτυρο φρέσκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκοκαλίζουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε λίγο βούτυρο σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες. Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε το κρέας, το αλάτι, το πιπέρι και το ρύζι. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 5 λεπτά. Εν τω μεταξύ χτυπάμε τ αβγά και τα ανακατεύουμε με την φέτα, την οποία έχουμε θρυμματίσει και προσθέτουμε το δυόσμο. Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στο κρέας. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας το καθένα ξεχωριστά. Βάζουμε τη γέμιση και συνεχίζουμε ν απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντας τα και αυτά ένα ένα. Ψήνουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα.

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΕΞΟΧΙΚΟ ΣΕ ΠΟΥΓΚΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ
4 Πατάτες
2 Κρεμμύδια
4 Καρότα
5 Κουταλιές σούπας κεφαλοτύρι
100γρ. Φέτα
600γρ. Αρνάκι
Λάδι
Ρίγανη
Αλάτι
Μπόλικο κόκκινο πιπέρι
Λαδόκολλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το αρνάκι σε λουρίδες, τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες, και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και χωρίζουμε σε μερίδες. Βάζουμε την κάθε μερίδα σε λαδόκολλα και την κλείνουμε καλά στρίβοντας μαζί τις άκρες επάνω και τις βάζουμε σε ταψί με λίγο ζεστό νερό. Ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 50 λεπτά περίπου. Βάζουμε τα πουγκιά σε ατομικά πυρεξάκια κόβουμε με ψαλίδι το επάνω μέρος της λαδόκολλας και τα βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη για να πάρουν χρώμα.

ΑΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2 Κουταλιές της σούπας θυμάρι
4 Πατάτες βρασμένες
3 Αβγά
Αλεύρι
1 Ψιλοκομμένο κρεμμύδι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
Λίγο ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε τις πατάτες και ρίχνουμε τα αβγά, το θυμάρι, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο. Πλάθουμε το μείγμα σε κεφτεδάκια τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα λαδώνουμε. Τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΛΕΜΟΝΑΤΕΣ

ΥΛΙΚΑ
2,5 Κιλά πατάτες
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 1 Λεμόνι
1 Φλιτζάνι ελαιόλαδο
Λίγο νερό
Αλάτι
Πιπέρι
1 Κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες. Τις βάζουμε στο ταψί. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τους χυμούς, τη μουστάρδα, το λάδι και το αλατοπίπερο, ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τις πατάτες. Συμπληρώνουμε με λίγο νερό. Βάζουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να πιάσουν κρούστα και να μείνουν με το λάδι τους.

Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

ΠΙΤΑ ΜΕ ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΑΡΝΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Συκωταριά
1 Πακέτο φύλλο κρούστας χωριάτικο
1/2 Κούπα ελαιόλαδο
1/4 Κούπας κόκκινο κρασί
1 Ματσάκι άνηθο
Λίγο δυόσμο
1 Κρεμμύδι
6 Κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 Κούπα ρύζι νυχάκι
1 Κούπα κεφαλοτύρι χοντροτριμμένο
Ρίγανη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε τη συκωταριά και τη σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το ρύζι αφού πρώτα το έχουμε ξεπλύνει με νερό και το έχουμε αφήσει να στραγγίσει και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό τη ρίγανη, το πιπέρι και το αλάτι. Κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένο το σκεύος. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και προσθέτουμε το κεφαλοτύρι.
Λαδώνουμε ένα πυρέξ και απλώνουμε τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα ένα. Βάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράσσουμε τα φύλλα, βρέχουμε με λίγο νερό και ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς.

ΤΑΡΤΑ ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΕ ΚΡΕΜΜΥΔΙ, ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο σφολιάτα
1 Κιλό κρεμμύδια
500γρ. Μανιτάρια κονσέρβας
250γρ. Μπέικον
150γρ. Κασέρι τριμμένο
150γρ. Γραβιέρα
150γρ. Γκούντα
250γρ. Κρέμα γάλακτος
2 Αβγά
Λίγο βούτυρο για το ταψάκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τα μανιτάρια, το μπέικον και αφού ρουφήξουν τα υγρά τους προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το ένα αβγό, τα τυριά και ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας και τρυπάμε την επιφάνεια με ένα πιρούνι. Απλώνουμε τη γέμιση και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο σφολιάτας βρέχοντας λίγο τις άκρες για να κλείσουν καλά. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό, χαράζουμε με το μαχαίρι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΣΟΥΠΙΕΣ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 Κιλό σουπιές
1/2 Κιλό κριθαράκι χοντρό
2 Φλιτζάνια λάδι
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 Φλιτζάνια χυμό ντομάτας
1 1/2 Φλιτζάνι κρασί άσπρο
1 Ξύλο κανέλας
2-3 Κόκκους μπαχάρι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε τις σουπιές. Βάζουμε το λάδι να κάψει και βάζουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί λίγο και ρίχνουμε τις σουπιές που έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Τις τσιγαρίζουμε καλά. Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε πέντε λεπτά να βράσει για να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι, κανέλα και βράζουμε το φαγητό σε μέτρια θερμοκρασία. Λίγο πριν βράσουν εντελώς τις βάζουμε σε ένα ταψάκι  και προσθέτουμε νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.  Ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να πιει το ζουμί και να βράσει το κριθαράκι.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΥΡΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια
2 Κρεμμύδια ξερά σε ροδέλες
1/2 Λίτρο μπύρα
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με ελαιόλαδο το κοτόπουλο και το κρεμμύδι. Σβήνουμε με την μπύρα και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Προσέχουμε η ποσότητα μπύρας να έχει καλύψει το κοτόπουλο. Στη συνέχεια κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Συνοδεύουμε με πιλάφι.

ΚΑΝΕΛΟΝΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΝΤΟΜΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο κανελόνια
1 Κιλό σπανάκι
250γρ. Ανθότυρο τριμμένο
150γρ. Παρμεζάνα τριμμένη
150γρ. Ζαμπόν
2 Αβγά
2 Ντομάτες τριμμένες
Χυμό από 1 λεμόνι
2 Κουταλιές σούπας βούτυρο
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανό
1/ Φλιτζάνι γάλα
1 Φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε το σπανάκι, το στραγγίζουμε και το ψιλοκόβουμε. Σ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σπανάκι, το ανθότυρο, την παρμεζάνα, το ζαμπόν, τα αβγά, αλάτι και πιπέρι. Με αυτή τη γέμιση γεμίζουμε τα κανελόνια.
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε για λίγο τις ντομάτες, το βούτυρο, το χυμό λεμονιού και το μαϊντανό. Ρίχνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας σε ένα ταψάκι, από πάνω βάζουμε τα κανελόνια και από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, το γάλα και την κεφαλογραβιέρα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά περίπου.